Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentka vetovala novelu, ktorá rieši odoberanie akademických titulov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o vysokých školách, ktorá rieši otázku odoberania akademických titulov. Niektoré ustanovenia totiž nie sú podľa nej v súlade s ústavou. Právnu normu má parlament opätovne prerokovať.

Novelu považuje za správnu. "Obsahuje však sporné ustanovenia, ktoré nie sú v súlade s ústavou. Keďže ako prezidentka musím chrániť ústavnosť akejkoľvek právnej normy, uvedený zákon som sa rozhodla vrátiť parlamentu."

Problematická je podľa prezidentky otázka odvolávania vysokoškolských profesorov. Pripomína, že podľa ústavy môže prezident SR vysokoškolských profesorov iba vymenovať, nie odvolávať. "Za dnes platného a účinného právneho stavu sú tak ustanovenia zákona zavádzajúce odvolanie profesora prezidentom na návrh príslušného rektora vysokej školy nevykonateľné, keďže bežnému zákonu nadradená ústava prezidentovi túto právomoc nedáva. Nemôžem podpísať zákon, ktorý nemôžem podľa ústavy vykonávať," vysvetlila prezidentka.

Parlamentu navrhuje, aby o zániku titulu profesor rozhodoval orgán, ktorý rozhodoval o splnení zákonných podmienok pre odňatie titulu (rektor alebo odvolacia komisia). Ten nesie aj zodpovednosť za správne a zákonné posúdenie veci a jeho postup a rozhodnutie sú preskúmateľné súdom. "Ide o postup, ktorý zabezpečuje právo na spravodlivý proces a je v súlade s princípmi právneho štátu," doplnila Čaputová.

Viac o téme: NovelaTitulyVetoOdoberanieZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu