Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ministerku Kolíkovú podporujeme vo všetkom, čo robí, odkázala SaS

Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koaličná strana SaS podporuje ministerku Máriu Kolíkovú (Za ľudí) vo všetkom, čo robí. Uviedla to v reakcii na reformu súdnej mapy, ktorú v pondelok (23. 11.) predstavila šéfka rezortu spravodlivosti. Potvrdil to hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Hlavnými cieľmi reformy sú špecializácia sudcov a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov, dotknúť sa má najmä súdov prvého i druhého stupňa.

Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda. Reformné kroky by mali podľa Kolíkovej viesť aj k zníženiu korupčných väzieb v súdnictve.

Kolíková: Dôležité je, že výbor odobril ústavné zmeny pri reforme justície

Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR odobril zmeny navrhované pri reforme justície, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) to ocenila. Pripustila, že v pléne ešte môžu prísť pozmeňujúce návrhy. "Je to legitímne, rokovania stále prebiehajú," uviedla. Verí však, že k zmenám v ústave dôjde v zhode s tým, čo koalícia považuje za dôležité.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ak dôjde k dohode v rámci koalície, tak ma to vyrušovať nebude. Podľa mňa ústava bude zmenená v zhode s tým, čo koalícia považuje za dôležité a na čom je dohoda," uviedla Kolíková. Za dôležité považuje to, že ústavnoprávny výbor schválil zmeny, ktoré boli navrhnuté. Tie podľa nej návrh vylepšujú. Priblížila, že to boli len tri zmeny. Spresniť sa má vekový cenzus sudcov všeobecného súdu na 67 rokov.

Zmeny sa dotýkajú aj voľby prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu SR, stanoviť sa má väčšia voľnosť. Posledná zmena súvisela podľa jej slov s otázkou zúženia priestoru pre posudzovanie súladu ústavných zákonov s ústavou. "To sa týka právomocí Ústavného súdu (ÚS) SR, myslím si, že takýto zúžený priestor je v poriadku," doplnila.

Na výbore bol aj predseda ÚS Ivan Fiačan. Návrhy ministerky podľa vlasatých slov rešpektuje. "Zúčastnil som sa na výbore, pretože si považujem za povinnosť byť pri prejednávaní návrhu novely ústavy a nášho zákona o ústavnom súde," skonštatoval s tým, že aj takto sa snaží prispieť do diskusie. Zmeny bližšie komentovať nechcel, keďže zatiaľ len prebieha proces prijímania zákona.

Viac o téme: PodporaStranaSlovenskoSaSMinisterstvo spravodlivostiMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu