Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kolíková diskutovala s poslancami EP o reforme justície i boji proti korupcii

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Reforma v oblasti justície a téma dodržiavania princípov demokracie a právneho štátu dominovali videokonferencii ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) s poslancami Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu (EP) pre demokraciu, právny štát a základné slobody. Europoslanci sa zaujímali aj o opatrenia, ktoré Slovensko prijíma v rámci boja proti korupcii a praniu špinavých peňazí. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

„Mám úprimný záujem na tom, aby sa reforma justície uskutočnila podľa zásad právneho štátu a demokracie tak, ako tieto zásady a princípy vníma aj Európska únia. Odmietam akékoľvek regionalistické definície právneho štátu," deklarovala na úvod svojho vystúpenia ministerka s tým, že princípy právneho štátu a demokracie sú iba jedny. Dodala, že chceme z daných princípov nielen ťažiť, ale ich aj skutočne rešpektovať.

Ako vysvetlila predstaviteľom výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), ministerstvo o zavádzaných reformách vedie úzky dialóg s predstaviteľmi Európskej komisie a stále spolupracuje aj s Radou Európy, konkrétne s Komisiou pre efektívnu justíciu (CEPEJ).

V súvislosti s bojom Slovenska proti korupcii a praniu špinavých peňazí Kolíková zástupcom europarlamentu predstavila vznikajúci Úrad pre správu zaisteného majetku, ktorý bude fungovať pod ministerstvom spravodlivosti. Ďalším opatrením, najmä v súvislosti s možným korupčným správaním v justícii, môže byť podľa nej napríklad posilnenie kompetencií a personálu Súdnej rady.

Monitorovacia skupina Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody bola zriadená pod výborom EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci v nadväznosti na vraždu maltskej novinárky Daphne Caruana Galizia a vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Viac o téme: KorupciaDiskusiaReformaMária KolíkováJustícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu