Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšia Ficova výzva, tentokrát pre Čaputovú: Pani prezidentka, plňte si svoje ústavné právomoci

Predseda strany Smer-SD Robert Fico
Predseda strany Smer-SD Robert Fico (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Nakoľko na Slovensku máme aktuálne núdzový stav, predseda strany Smer – sociálna demokracia vyzval na ostražitosť a dodržiavanie najmä ústavných zákonov.

„Je mi veľmi ľúto, ale musím konštatovať, že pani prezidentka hrubým spôsobom odignorovala Ústavu SR. Už som jej raz napísal a povedal som, že nasadením deväť a pol tisíc vojakov pri testovaní bolo v rozpore s ústavou, lebo takéto nasadenie môže urobiť len prezidentka a nemôže o ňom rozhodnúť len vláda Slovenskej republiky. Pani prezidentka mi odpísala a jej spolupracovníci v liste odcitovali všelijaké paragrafy, ale ani jeden z nich sa nedotýka núdzového stavu a nasadzovania vojakov v takýchto situáciách,“ skonštatoval Robert Fico. Je teda nespochybniteľné, že o nasadení vojakov mohla rozhodnúť iba prezidentka Zuzana Čaputová vojenským rozkazom a na základe návrhu vlády.

Fico vyjadril nepochopenie s krokmi prezidentky s tým, že nechápe, prečo necháva vládu Igora Matoviča, aby si robila čo chce. Môžeme teda ďalej očakávať, že vláda SR si naďalej bude robiť svojvoľné rozhodnutia, kde bude nasadzovať armádu pri iných udalostiach. „Preto Vám posielam, pani prezidentka, ešte raz list, a ja verím pani prezidentka, že urobíte nápravu. Prosím neignorujte ústavu a nenechajte vládu Igora Matoviča, ktorá je podozrivá z rôzneho porušovania ľudských práv, aby si robila, čo chcela,“ vyzval prezidentku predseda strany.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu