Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pozemky pod U. S. Steel Košice patria do katastra Sokolian

Na snímke oceliarska spoločnosť U. S. Steel Košice
Na snímke oceliarska spoločnosť U. S. Steel Košice (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE – Pozemky, na ktorých ležia oceliarne U. S. Steel, patria do katastra obce Sokoľany, a nie mesta Košice. Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v dlhoročnom spore potvrdil zákonnosť rozhodnutia Okresného úradu Košice-okolie z roku 2013 o priebehu hranice medzi Sokoľanmi a Košicami.

"Najvyšší súd SR verejne vyhláseným rozsudkom zmenil rozsudok  Krajského súdu v Košiciach a potvrdil tak zákonnosť rozhodnutia správneho orgánu Okresného úradu Košice-okolie, a to v intenciách doterajších rozhodnutí vrátane Ústavného súdu SR," uviedla v pondelok hovorkyňa NS Alexandra Važanová. Senát podľa nej aktuálne v zákonnom stanovenej lehote vyhotovuje písomné znenie rozsudku, ktorý bude cestou Krajského súdu v Košiciach doručovať účastníkom konania. "O ďalších dôvodoch rozhodnutia môže súd podrobnejšie informovať verejnosť po doručení rozsudku všetkým účastníkom konania," dodala hovorkyňa.

V súdnom spore medzi mestom Košice a Okresným úradom Košice-okolie je obec Sokoľany vedľajším účastníkom. Z jeho výsledku vyplýva, komu majú železiarne platiť daň z nehnuteľností. NS vyhlásil rozsudok 4. novembra, keď rozhodoval o odvolaní obce Sokoľany proti minuloročnému rozsudku košického krajského súdu. Ten zrušil rozhodnutie katastrálneho odboru okresného úradu z roku 2013, ktoré bolo v prospech Sokolian. Sporné územie s veľkosťou zhruba 700 hektárov patrí dosiaľ pod mesto Košice, v minulosti tri roky patrilo aj pod Sokoľany, ktoré má omnoho nižšie daňové sadzby. Po tohtoročnom výraznom zvýšení dane z nehnuteľností v Košiciach vyplynula pre U. S. Steel daň v sume zhruba sedem miliónov eur, o dva milióny viac ako minulý rok. Vzhľadom na prebiehajúci spor o hranice katastrov sa oceliarne voči tomu odvolali.

Na verdikt NS košický magistrát reagoval zatiaľ zdržanlivo. "Mesto Košice si počká na písomné vyhotovenie rozsudku a následne oznámime náš ďalší postup," uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian. Obec Sokoľany rozhodnutie privítala, podľa starostu Františka Beregszásziho by zmena hraníc katastra aktuálne priniesla do obecnej kasy ročne navyše zhruba 700.000 eur. "Rozhodnutie Najvyššieho súdu pre občanov obce znamená možnosť dokončiť kanalizáciu, opraviť obecné komunikácie, chodníky, realizovať opravu materskej školy, výstavbu telocvične základnej školy, zberného dvora, a tak ďalej. Ale čo je podstatné, je to určitá satisfakcia pre občanov obce žijúcich za plotom veľkej fabriky," uviedol starosta. V otázke výberu daní za predchádzajúce roky, ktoré išli Košiciam, obec ešte zváži, aký postup zvolí.

O pričlenení časti katastrálneho územia niekdajšieho okresu Košice-vidiek k mestu Košice rozhodol bývalý Okresný národný výbor Košice-vidiek v roku 1979 a následne aj bývalý Krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní. Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Samospráva obce sa pozemkov domáha od roku 1997 na základe reštitučného zákona. Katastrálny úrad potvrdil vrátenie pozemkov do katastra Sokolian, čo však mesto Košice súdne napadlo. Spor tak trvá už 23 rokov, rozhodoval v ňom už aj Ústavný súd (ÚS) SR. Podľa minuloročného verdiktu krajského súdu obec Hutníky v roku 1979 súhlasila s územnými zmenami.

Viac o téme: KatasterPozemkyU.S. Steel KošiceSokolian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu