Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovákov čakajú sychravé dni s nízkymi teplotami: Pozor aj na nočné mrazy a sneh na horách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Po slnečnom víkende sa treba pripraviť na sychravé dni. Okrem zamračeného a hmlistého počasia, ktoré poznačí tento týždeň, z predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) tiež vyplýva, že klesnú aj teploty. V noci sa dokonca očakávajú mínusové hodnoty.

SHMÚ na svojej sociálnej sieti načrtol, aké budú najbližšie dni. V utorok podľa neho teplotná inverzia trochu zoslabne, čo však na Záhorí nemusí stačiť na rozpad nízkej oblačnosti. „Na Šariši naopak trochu zosilnie a dá sa tak predpokladať, že tu môže nízka oblačnosť vydržať aj popoludní. V stredu inverzia opäť silnie najmä nad západom územia, no aj na východe, čo opäť zrejme povedie k dlhšie trvajúcej alebo celodennej nízkej oblačnosti,“ skonštatoval hydrometeorologický úrad. Zdá sa teda, že slnečných lúčov bude postupne ubúdať, najmenej ich v najbližších dňoch bude s najväčšou pravdepodobnosťou na západe Slovenska.

Slovákov čakajú sychravé dni
Zobraziť galériu (6)

Galéria: Inverzia pod vplyvom tlakovej výše

Utorok

Od severovýchodu bude do našej oblasti naďalej zasahovať rozsiahla a mohutná tlaková výš so stredom nad Bieloruskom.

Predpoveď počasia nájdete aj na Predpovede.sk

Bude zamračené s nízkou oblačnosťou a hmlisto. So zmenšenou oblačnosťou treba počas dňa rátať v nižších polohách i v horských oblastiach. Ojedinele môže mrholiť.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na 6 až 1, v údoliach miestami zhruba na -1 stupeň. Najvyššia denná teplota dovŕši 4 až 9, pri zmenšenej oblačnosti okolo 11 stupňov. Zavládne bezvetrie alebo bude len pofukovať.

Streda

Od severovýchodu až východu k nám bude naďalej zasahovať okraj tlakovej výše so stredom nad Bieloruskom.

Počasie sa bude niesť v podobnom duchu. Meteorológovia predpovedajú zamračené s nízkou oblačnosťou a hmlisto. Vo vyšších, len ojedinele aj v nižších polohách, bude oblakov menej. Miestami sa očakáva mrholenie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na 6 až 1, v údoliach pri zmenšenej oblačnosti na asi jeden stupeň pod nulou. Maximálna denná teplota vystúpi na 4 až 9 stupňov. Zafúka slabý vietor.

Štvrtok

Od severovýchodu bude nad našu oblasť naďalej zasahovať okraj tlakovej výše.

V druhej polovici týždňa bude oblačno až zamračené, tiež hmlisto. Iba ojedinele sa čiastočne zmenší oblačnosť. Miestami sa objaví mrholenie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 6 až 1 stupeň, v údoliach pri zmenšenej oblačnosti môže byť ešte chladnejšie. V priebehu dňa sa oteplí zhruba na 5 až 10 stupňov.

Piatok

Od severovýchodu bude do karpatskej oblasti naďalej zasahovať okraj tlakovej výše. Súčasne sa vo vyšších vrstvách ovzdušia presunie nad Poľsko tlaková níž, ktorá ovplyvní počasie aj na našom území.

Počasie bude oblačné až zamračené, len ojedinele sa vyskytne prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami treba počítať s dažďom alebo mrholením, vo vysokých polohách zas so snežením.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 6 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 4 až 9, na juhozápade miestami okolo 11 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu