Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Šeliga vykázal zo sály poslancov ĽSNS: Odmietali predložiť negatívny test

Kotlebovci po vykázaní z rokovacej sály Zobraziť galériu (15)
Kotlebovci po vykázaní z rokovacej sály (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) v utorok vykázal poslancov NR SR za ĽSNS z rokovacej sály. Dôvodom bolo, že odmietali predložiť potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19. Šeliga poslancov opätovne vyzýval a pýtal sa ich, či pôjdu potvrdenie predložiť pracovníkom, ktorí zabezpečujú vstup do budovy NR SR. Šéf ĽSNS Marian Kotleba mu odpovedal, že ho nemá komu predložiť. Šeliga mu vysvetlil, že pracovníci pri vstupe sú v zmysle zákona o Policajnom zbore oprávnení na to, aby sa im poslanci takýmto dokladom preukázali.

Juraj Šeliga o vykázaní kotlebovcov:

Kotleba sa odvolal aj na stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov SR, z ktorého podľa neho vyplýva, že občania nie sú povinní sa preukazovať dokladom o ich zdravotnom stave. Kotleba dodal, že celé Slovensko je v chaose a vláda nariadeniami ľudí zastrašuje. Odvolal sa tiež na porušenie rokovacieho poriadku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Šeliga reagoval, že postupuje podľa paragrafu rokovacieho poriadku, ktorý hovorí o poriadku v rokovacej sále a zabezpečení nerušeného rokovania v sále. Týka sa to podľa neho aj ochrany zdravia poslancov a zamestnancov.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Jám Zemiar)

Šeliga vykázal z rokovacej sály poslancov za ĽSNS, a to Mariana Kotlebu, Mareka Kotlebu, Ondreja Ďuricu, Martina Beluského, Miroslava Suju, Stanislava Mizíka, Milana Mazureka, Eduarda Kočiša, Jozefa Šimka, Miroslava Urbana, Petra Krupu, Rastislava Schlosára. Vykázať chcel aj Andreja Medveckého, no poslanci ho upozornili, že ten v sále nie je. "Zákon platí pre všetkých rovnako, vy nie ste nadľudia," dodal podpredseda parlamentu.

Kotlebovci po vykázaní z
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šeliga po incidente skonštatoval, že všetci ostatní poslanci nemali problém s tým, aby dodržali to, čo káže vyhláška Úradu vereného zdravotníctva (ÚVZ) SR. To, že poslancov za ĽSNS vykázal znamená, že sa nemôžu zúčastniť na rokovaní, ani sa zapájať do rozpravy, majú však právo hlasovať. Môžu ich vykazovať opakovane.

"Informovali sme o tomto postupe okresný úrad s tým, že sa odmietli preukázať a budú riešení v správnom konaní. Predpokladám, že dostanú pokuty 1650 eur," informoval Šeliga na tlačovom brífingu s tým, že ak sa aj v stredu (4. 11.) odmietnu preukázať potvrdením, budú vykázaní znovu. "A polovica poslaneckého platu ide preč," doplnil.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Jám Zemiar)

Poukázal tiež na poslanca Jozefa Šimka z ĽSNS, ktorý ako primátor Rimavskej Soboty žiada toto potvrdenie od poslancov mestského zastupiteľstva, no ráno odmietol v parlamente predložiť svoje potvrdenie. Podpredseda NR SR to označil za cynizmus. Poslanci za ĽSNS podľa neho len vytĺkajú politický kapitál. Upozornil, že ak v pléne sedel poslanec, ktorý je pozitívny, bude trestne stíhaný za podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby.

Reaguje aj SNS

Na situácia zareagovala aj mimoparlamentná strana SNS. „Konanie podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Šeligu, ktorý vykázal poslancov ĽSNS zo sály je protiprávne. Podpredseda NR SR sa komicky odvoláva na rokovací poriadok, ktorí všetci kritizovali,“ reagoval predseda strany Andrej Danko.  

Rokovací poriadok podľa neho však jasne hovorí o porušení poriadku v rokovacej sále. „Nikde v ustanovení rokovacieho poriadku sa nehovorí, že niekto je oprávnený od poslancov Národnej rady SR vyžadovať potvrdenie o zdravotnom stave. Použiť toto ustanovenie paragrafu voči poslancom ĽSNS, bolo viac ako neprimerané. Žiaľ ľudia, ktorí nás kritizovali, keď sme rokovací poriadok prijímali, ho dnes s úsmevom používajú. Čudujem sa poslancom ĽSNS, že odišli z rokovacej sály, pretože právo je v tejto situácii na ich strane. Verím, že si podpredseda NR SR naštuduje poriadne rokovací poriadok a nebude ho zneužívať. Je zrejmé, že preukazovanie občanov Slovenskej republiky certifikátom má absolútne právne nedostatky. Stotožňujem sa s názorom, že ani policajný zbor nie je splnomocnený v zmysle príslušného zákona na kontrolu zdravotného stavu,“ doplnil Danko.

Viac o téme: PandémiaVykázanieNR SRKoronavírusĽS NSJuraj ŠeligaZa ľudíParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu