Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Zubní lekári kritizujú, že nebudú môcť pomáhať pri testovaní na COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zubní lekári nebudú môcť robiť výtery z nosohltana pri celoplošnom testovaní na nový koronavírus. Ako o tom vo štvrtok informovala Slovenská komora zubných lekárov (SKZL), môže za to stredajšia (28. 10.) vyhláška Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o rozsahu praxe v niektorých zdravotníckych povolaniach, ktorá zubných lekárov zaradila medzi nelekárske povolania. Komora preto žiada o nápravu.

„Považujem znenie vyhlášky za vysokú dehonestáciu povolania zubný lekár. Žiadame MZ SR o okamžitú nápravu tak, aby mohli zubní lekári, ktorí sa prihlásili, pomôcť pri celoplošnom testovaní vykonávaním výterov z nosohltana,“ povedal prezident komory Igor Moravčík.

Komora má informácie, že sa do testovania prihlásili aj zubní lekári, tak ako to bolo už aj v testovacej fáze na Orave a v Bardejove. Podľa novovydanej vyhlášky však výtery robiť nemôžu, zatiaľ čo napríklad zdravotná sestra odber môže robiť.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rovnako poukázala aj na to, že zubní lekári sú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí študujú šesť rokov na lekárskej fakulte a svoju odbornosť si rozširujú štúdiom konkrétnych špecializácií a certifikačných činností. SKZL dodala, že zubné lekárstvo je neoddeliteľnou súčasťou komplexného poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Viac o téme: KoronavírusCeloplošné testovanieZubní lekári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu