Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Enviromentalisti sa búria: Rozhodnutie o odstrele vlkov by mal minister Mičovský zrušiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: MPRV SR)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) by mal zrušiť rozhodnutie o odstrele 50 vlkov na najbližšiu poľovnú sezónu. Vyzvali ho k tomu iniciatíva My sme les aj Lesoochranárske združenie (LZ) VLK. Združenie podalo aj sťažnosť Európskej komisii pre porušenie európskej aj slovenskej legislatívy pri rozhodovaní o love vlka.

Juraj Lukáč z LZ VLK konštatuje, že ministerstvo pôdohospodárstva pri rozhodovaní o kvóte porušilo oficiálne schválený dokument Program starostlivosti o vlka. Jeho dodržiavaním sa zaviazalo EK. Okrem LZ VLK Komisii sťažnosť poslali aj fyzické osoby zo Slovenska, Česka a Poľska. "Požiadali sme o pomoc spriatelené organizácie v Českej republike a v Poľsku, pretože týmto odstrelom môžu byť ohrozené aj ich populácie vlka. Aj ony podávajú sťažnosti EK a nášmu ministrovi pôdohospodárstva," potvrdil Lukáč. Dodal, že vo veci odstrelu 50 vlkov podali žalobu aj na slovenský súd.

Iniciatíva My sme les na sociálnej sieti pripomína, že minulý rok bolo v kompetenčnom území Správy Tatranského národného parku poľovníkmi usmrtených 12 vlkov. "Z jednej z vlčích svoriek ostali pred zimou len dve mláďatá. Pre túto poľovnícku sezónu hrozí ešte horší scenár," uvádza My sme les. Lukáč si myslí, že je z toho veľký medzinárodný problém. EK môže Slovensku určiť aj finančné pokuty.

Agrorezort minulý týždeň schválil ulovenie 50 vlkov. Kvóta platí od 1. novembra do 15. januára budúceho roka, resp. do doby, pokiaľ nedôjde k jej naplneniu. Ministerstvo odôvodnilo svoje rozhodnutie rastúcou populáciou tohto predátora a ochranou hospodárskych zvierat. Nulovú kvótu na odstrel vlka požadovali aj ministerstvo životného prostredia a Štátna ochrana prírody SR.

Viac o téme: VlkOdstrelJán MičovskýMy sme lesLesoochranárske združenie VLK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu