Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bude sa na Slovensku loviť vlk? Medzirezortná skupina o tom rokovala niekoľko hodín

Vlk dravý (Canis lupus) Zobraziť galériu (2)
Vlk dravý (Canis lupus) (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA – V utorok zasadala medzirezortná pracovná skupina, a to kvôli kvóte na lov vlka v najbližšej poľovníckej sezóne. Minister životného prostredia Ján Budaj už skôr avizoval, že je za určenie nulovej kvóty.

Medzirezortná pracovná skupina v utorok rokovala niekoľko hodín, aby stanovila ročnú kvótu lovu vlka dravého v poľovníckej sezóne 2020/2021 pre územie Slovenska.

Národné lesnícke centrum (NLC) zaznamenalo, že populácia vlka dravého je životaschopná a zvyšuje sa. V tomto roku pribudlo na Slovensku 212 vĺčat, najviac v 15 poľovných revíroch, napríklad Veľká Fatra, Nízke Tatry, Poľana, Muránska planina či Vihorlat. Počet svoriek by sa mal v nasledujúcom roku zvýšiť, až do 300 jedincov. Čistý prírastok odhaduje NLC na okolo 200 jedincov, a preto navrhlo kvótu lovu vlka na 50 až 70 kusov.      

Argumenty za lov vlka sa počas diskusie pracovnej skupiny dotýkali počtu oviec, ktoré za posledné tri roky klesli o 50.000 kusov v rámci Slovenska a chovy oviec o 251. V predchádzajúcich rokoch boli najvyššie škody vlkom na hospodárskych zvieratách na Gemeri, v Jezersku, Radzovciach a Papradne.

Bude sa na Slovensku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MPRV SR)

Chovateľom hospodárskych zvierat robí veľké problémy nahlasovanie škôd. Rezort životného prostredia prisľúbil zjednodušenie a stransparentnenie týchto úkonov. Väčšina prítomných predostrela informáciu, že vlk stráca plachosť a pri premnožení hrozí kríženie vlka so psom.

Nulovú kvótu lovu vlka navrhovalo MŽP SR, ŠOP SR a neziskové organizácie, ktoré argumentovali ochranou ovčích stád elektrickými ohradníkmi a strážnymi psami. Táto metóda je však veľmi drahá - farmára stojí jeden pes od kúpy, výchovy až do dvoch rokov, kedy sa stáva strážnym psom, 3 500 eur.

Zástupcovia chovateľov hospodárskych zvierat sa vyjadrili, že nulová kvóta je maximálne nezodpovedná voči vidieku a krajine. Nechcú sa dožiť situácie, aká bola aj vo Francúzsku, keď farmári priniesli dohryzené ovce pred ministerstvo životného prostredia.

Väčšina účastníkov rokovania sa stotožňovala s návrhom NLC, ktoré predostrelo kvótu lovu 50 až 70 jedincov.

K dohode nedošlo

Rozhodujúce slovo má predseda pracovnej skupiny Michal Tomčík, generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR. Tomčík štvorhodinovú diskusiu zhrnul slovami, že musia brať ohľad aj na obyvateľov Slovenska, ktorí sú zasiahnutí koronakrízou a ktorých sa problematika vlka bytostne dotýka. „Mnohí z nich sa ocitli v zúfalej situácii. Názory členov pracovnej skupiny sú rozdielne, ale zodpovednosť za krajinu máme všetci rovnakú voči prírode aj voči ľuďom, ktorí v nej žijú,“ povedal. Tomčík žiada dôslednejšie zanalyzovať hustotu populácie vlka, koncentráciu chovov hospodárskych zvierat na vidieku, škody spôsobené vlkom a územia, kde ho musíme prísne chrániť. „Téma je pre Slovensko príliš dôležitá na to, aby sa o nej rozhodlo bez komplexného poznania súvislostí. Po vypracovaní analýz NLC pracovná skupina opäť zasadne,“ dodal.

Viac o téme: VlkSezónaLovKvóta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu