Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Budú padať hlavy? Bývalý topfunkcionár NAKA sa rozhodol vypovedať o špine na najvyšších miestach

Bernard Slobodník na Úrade špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Zobraziť galériu (9)
Bernard Slobodník na Úrade špeciálnej prokuratúry v Pezinku. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Bernard Slobodník prišiel na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku pred deviatou hodinou ráno. Pristihli sme ho pred budovou prokuratúry v sprievode bývalého ministra vnútra a spravodlivosti, dnes advokáta Daniela Lipšica. Podľa informácií Topky.sk prišiel Bernard Slobodník vypovedať v súvislosti so závažnou ekonomickou trestnou činnosťou. Zdroje z prostredia justícia hovoria o tom, že Slobodník bude spolupracovať s políciou. Dôvodom má byť informácia, že ho vo svojej výpovedi spomína obvinený bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý požiadal o status utajeného svedka.

Bernard Slobodník prišiel krátko pred deviatou hodinou na Úrad špeciálnej prokuratúry. Na naše otázky nereagoval.

AKTUÁLNE Exšéf NAKA vypovedá na prokuratúre! VIDEO Slobodník sa rozhodol spolupracovať (Zdroj: Ivan Mego)

"Nebudem to bližšie špecifikovať práve preto, aby nebolo zmarené vyšetrovanie," povedal Daniel Lipšic, ktorý Slobodníka právne zastupuje. Lipšic nechcel komentovať ani to, či Slobodníkove rozhodnutie vypovedať súvisí s tým, že ho vo svojej výpovedi spomínal obvinený Makó. 

Advokát Daniel Lipšic, ktorý zastupuje Bernarda Slobodníka (Zdroj: Ivan Mego)

Bernard Slobodník na Úrade
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bernard Slobodník na Úrade
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Budeme tu mať úkon," povedal Lipšic s tým, že Slobodník vypovedá v procesnom postavení svedka. "V súčasnosti je v spoločnosti atmosféra, a ja to veľmi oceňujem, že je možné stíhať aj veľké ryby," povedal Lipšic, no konrétnejšie vypovedať nechcel. "Tento štát fungoval obludným spôsobom," dodal advokát s tým, že je možno konečne čas reštartovať túto krajinu. 

 

Bernard Slobodník na Úrade
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bernard Slobodník na Úrade
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bernard Slobodník na Úrade
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bernard Slobodník na Úrade
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bernard Slobodník bol šéfom Národnej jednotky finančnej polície NAKA. Zo svojej funkcie odišiel v auguste 2019. Dôvodom mala byť Kočnerova Threema. Slobodníkovo meno sa spája s viacerými kontroverznými témami.

Spomína ho Makó

Ľudovíta Makóa, ktorý vo svojich výpovediach spomína okrem iných aj Bernarda Slobodníka, zadržali v septembri počas akcie BOŽÍ MLYN. Bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy obvinili zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, obmedzovania osobnej slobody a korupcie. Trestné činy, ktoré mu pripasujú majú súvisieť so zločineckým gangom takáčovcov.

Makó začal okamžite po zadržaní spolupracovať s políciou a požiadal o status utajeného svedka. Pre jeho výpoveď skončil minulý týždeň v putách šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik aj policajný funkcionár, zastupujúci šéf zvláštnych policajných činností, ktorí má vo svojej gescii odpočúvanie a sledovanie v rámci utajených policajných operácii -  Norbert Paksi. Obaja sú spájaní so zločineckým gangom takáčovcov. Sudkyňa v nedeľu v noci rozhodla o ich vzatí do väzby.

Kto je Bernard Slobodník ?

Šéf Národnej jednotky finančnej polície skončil vo funkcii po piatich rokoch. Na pozícii šéfa mal dvoch nadriadených – Tibora Gašpara aj Milana Lučanského. „Pod jeho vedením finančná polícia napreduje a hovoria za neho výsledky,“ povedal vlani pre denník SME prezident polície Milan Lučanský o Bernardovi Slobodníkovi. Ten do roku 2010 pracoval na okresnom riaditeľstve polície v Leviciach. Dva roky sa angažoval člen Smeru-SD v regionálnej politike v Leviciach. SMER-u dokonca daroval 11-tisíc eur. V roku 2012 sa vrátil do služieb polície. 

Od roku 2014 riadil Národnú jednotku finančnej polície, ktorá spadá pod Národnú kriminálnu agentúru. Je určená na odhaľovanie a vyšetrovanie najzávažnejších foriem majetkových trestných činov, kde bola spôsobená škoda viac ako 6 638 783 EUR, ktoré spadajú do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu. Národná jednotka finančnej polície sa tiež zaoberá podozreniami z trestných činov, vykazujúce prvky organizovaného zločinu, so zistením účasti organizovaných a zločineckých skupín alebo zastúpením osôb z prostredia organizovaného zločinu.

Viac o téme: VýpoveďProkuratúraNAKABernard SlobodníkĽudovít Makó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu