Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zamorený vzduch, vírus všade naokolo: Slováci skritizovali VIDEO o testovaní

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky zverejnilo video, ako bude vyzerať celoplošné testovanie.
Ministerstvo obrany Slovenskej republiky zverejnilo video, ako bude vyzerať celoplošné testovanie. (Zdroj: FB/Ozbrojené Sily SR)

BRATISLAVA - Inštruktážne video Ozbrojených síl SR, prostredníctvom ktorého predostreli, akoby to malo vyzerať počas očakávaného plošného testovania na odbernom mieste, niektorí poriadne skritizovali. Dôvodom pochybností sa stala najmä časť, v ktorej si dal figurant dole rúško a mal si odkašľať.

Ukázali VIDEO, ako bude prebiehať testovanie: Kašľanie, smrkanie... Spustila sa obrovská vlna kritiky!

Ľuďom sa okrem smrkania a kašľania v miestnosti nepozdávala ani samotná administratíva okolo testovania. "Vykašlite sa do vzduchu, nech je celý dobre zamorený a vdýchnu to tí po vás," znela jedna z mnohých reakcií. "Mňa skôr zaujíma, ako zabezpečíte, aby sa tie papieriky pri tých testov čakajúcich na výsledok nepomiešali," odkázala ďalšia komentujúca.

Rezort obrany sa vzhľadom na početné kritické diskusie rozhodol reagovať. Hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková objasnila, že ide o "ilustráciu postupnosti úkonov na odbernom mieste". Upozornila, že ilustračný je aj priestor na videu. 

"Je zrejmé, že v rámci celoplošného testovania obyvateľov sú a budú využívané rôzne priestory, avšak využitie každého jedného z nich je a bude podmienené schválením oblastného hygienika. V rámci toho sú pre tieto účely vyberané najvhodnejšie možné priestory, v ktorých budú zabezpečené dezinfekčné prostriedky a dôsledná ochrana pracovníkov prostredníctvom osobných ochranných prostriedkov. Prioritou je realizovať testovanie v exteriéri, avšak nie vždy je to možné," vysvetlila.

Bežná prax

Hovorkyňa sa vyjadrila aj k toľko kritizovanému odkašliavaniu a vysmrkaniu sa v procese testovania na Covid-19. Podľa nej ide o bežnú prax. "Oba úkony sú zamerané na elimináciu hlienu v nosohltane, aby ním nebol znečistený výter. Dôležité je zdôrazniť, že testovaná osoba si má odkašľať a vysmrkať sa do papierovej vreckovky, čím sa minimalizuje rozptyl aerosólu do vonkajšieho prostredia," predostrela.

Podľa Kovaľ Kakaščíkovej je video zamerané na popis najmä administratívneho postupu celého procesu, nie je určené pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí vykonávajú odber biologickej vzorky. "Priebeh a postupnosť testovania bol opakovane konzultovaný s profesorom, infektológom Pavlom Jarčuškom, ktorý je členom Pandemickej komisie SR a tiež profesorom MUDr. Jozefom Šuvadom, PhD z Ministerstva zdravotníctva SR," dodala.

Viac o téme: KritikaInštruktážne videoOzbrojené sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu