Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Bojnická nemocnica má zaplnené všetky reprofilizované lôžka: Hrozí desivý scenár

NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach Zobraziť galériu (2)
NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BOJNICE – Situácia v bojnickej nemocnici je kritická. Všetky reprofilizované lôžka sú už plné. Námestník nemocnice pre Topky.sk priblížil, že jednou z možností je aj úplné zastavenie zdravotnej starostlivosti pre necovidových pacientov.

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach uplynulý týždeň reprofilizovala lôžka na tamojšom internom oddelení. „Nemocnica zriadila karanténne oddelenie, kde umiestňuje pacientov s potvrdeným ochorením covid-19,“ spresnila regionálna hygienička Zuzana Tornócziová. Ide o 52 lôžok. Vedenie nemocnice upozorňuje, že táto kapacita je nedostačujúca a situácia je od 20. októbra kritická. „Situácia je kritická. Podľa príkazu Ministerstva zdravotníctva SR máme reprofilizovaných desať percent lôžkového fondu, čo pre naše zariadenie zodpovedá 52 lôžkam, ktoré sme počas necelého týždňa reprofilizovali a nachystali,“ povedal námestník liečebno-preventívnej starostlivosti bojnickej nemocnice Milan Henčel s tým, že v utorok boli kompletne obsadení a čakali na výsledky PCR testov.

Testy u niektorých pacientov potvrdili nový koronavírus a niektorí sú suspektní, čakajúci na výsledok. „Ak je pacient negatívny, prekladá sa na štandardné oddelenie alebo môže ísť do domácej starostlivosti, ak mu to zdravotný stav dovoľuje. V prípade, ak je pozitívny, môžeme zlučovať lôžka. Samozrejme, suspektní pacienti sú vždy na izolovanom lôžku, takže i tam máme priestorový problém,“ priblížil.

Nemocnica niektorých pacientov s negatívnym covidovým testom, u ktorých to ich zdravotný stav dovolil, prepustila do domácej liečby. Takýmto spôsobom došlo k uvoľneniu potrebných lôžok. Henčel pre Topky.sk vo štvrtok uviedol, že nemocnica už má naplnené všetky reprofilizované lôžka. „Plán B je, že úplne zastavíme zdravotnú starostlivosť pre pacientov necovidových, aby sme mohli použiť personál, čo ale nie je najšťastnejšie riešenie,“ podotkol.

Nemocnica sa obrátila na ministerstvo zdravotníctva. „Podľa našich informácií nemocnica v Bojniciach má ešte kapacitu na prijatie pacientov s ochorením covid-19,“ reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Boja sa tzv. vojenskej medicíny

Zdravotnícke zariadenie v súčasnosti podľa Henčel eviduje desiatky infikovaných zo svojich radov. „Aktuálne máme infikovaných 5 lekárov a 24 sestier,“ spresnil Topkám námestník bojnockej nemocnice.

Nemocnica tak nemá dostatok zdravotníckeho personálu, zatvorila aj niektoré oddelenia. Rovnako obmedzila plánované operácie. Personál, ktorý sa uvoľnil, využila nemocnica na starostlivosť o pozitívnych a suspektných pacientov. Henčel sa strácha talianskeho scenára. „Ak by potrebovali pľúcnu ventiláciu desiatky pacientov, tak to rozhodnutie, kto áno a kto nie, ako vo vojnovej medicíne. Bohužiaľ,“ skonštatoval pre noviny.sk Henčel.

Viac o téme: NemocnicaBojniceCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu