Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Korona zmenila aj nakupovanie áut: Ako ho dnes viete získať a financovať?

Zvažujete kúpu auta aj vy? Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Zvažujete kúpu auta aj vy? (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pre bežný život je dnes vlastné auto takmer nevyhnutnosťou. Nad jeho kúpou navyše začali v súčasnosti oveľa viac rozmýšľať aj ľudia, ktorí ho doteraz odmietali. Jedným z hlavných dôvodov je snaha obmedziť cestovanie prostriedkami hromadnej dopravy a riziko nákazy koronavírusom. Ako si teda auto bezpečne vybrať aj v čase pandémie a na čo by ste si mali dať pozor?

Automobilový priemysel v tomto roku zaznamenal drastický prepad. Na Slovensku došlo v apríli počas prvej vlny k poklesu predaja áut o viac ako 60 %. Podľa údajov Európskej asociácie automobilových výrobcov bolo počas prvého polroku 2020 v Európe zaregistrovaných 5,1 milióna automobilov, čo je takmer o 40 % menej ako v období od januára do júna 2019. Mnoho ľudí však nové auto naozaj potrebuje – či už kvôli práci, nevyhovujúcemu stavu súčasného vozidla alebo z iných dôvodov.

Korona zmenila aj nakupovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Objavte online svet  

Kúpu auta sme zvykli začínať návštevou autopredajne našej vybranej značky či autobazára. Budete však možno prekvapení, koľko informácií, fotografií, videí, ale aj 3D modelov vášho vysnívaného auta si viete pozrieť online. A nielen to. Mnohé automobilky dnes ponúkajú aj vlastné aplikácie s rozšírenou realitou, v ktorej si pomocou smartfónu prezriete vozidlo takmer ako v showroome. Online tiež získate informácie o dostupnosti áut, predvádzacích modeloch a podobne. Zároveň sa nezabudnite spýtať predajcu aj na možné zľavy. Web je v čase pandémie váš ochranca.

Financovanie na diaľku

Nemáte práve k dispozícii potrebnú sumu alebo nechcete na kúpu auta minúť naraz všetky úspory? Či už plánujete kupovať nové auto, alebo jazdené, riešením môže byť napríklad Tatra-Leasing. Komunikovať budete bezpečne telefonicky alebo online a pobočku navštívite fyzicky len jediný raz – počas podpisu zmluvy a za nadštandardných bezpečnostných opatrení. Tatra-Leasing ponúka aj viacero ďalších výhod:

  • Celú hodnotu vozidla nemusíte zaplatiť naraz.
  • Spolu s lízingom budete mať zabezpečené aj kompletné poistenie.
  • Splátky sú fixné a nastavíte si ich podľa svojich potrieb.

Podnikatelia majú k dispozícii aj online kalkulačku, s ktorou si vedia vypočítať splátku vozidla priamo na webe.

Nebojte sa pýtať 

V prípade kúpy auta ide o nemalú sumu peňazí, a preto sa snažte vždy získať čo najviac informácií. Buďte pánom situácie a nebojte sa pred návštevou showroomu opýtať na všetko, čo vás zaujíma – a to nielen o výkone či výbave auta. Zisťujte, či predvádzacie autá pravidelne dezinfikujú a či si môžete dohodnúť bezkontaktnú testovaciu jazdu (to znamená, že všetky potrebné dokumenty k nej budú pripravené vopred elektronicky). Zaujímajte sa, či aktuálna situácia vo svete neovplyvní včasné dodanie vozidla, najmä ak ho potrebujete bezodkladne k dohodnutému dátumu. Opýtajte sa aj na iné služby, ktoré predajcovia aktuálne ponúkajú – napríklad bezplatné doručenie vozidla až k vám domov, aby ste sa vyhli návšteve predajne navyše.

Dodržujte prísne pravidlá

Ak v súvislosti s nákupom auta plánujete návštevu predajne, lízingovej spoločnosti alebo testovaciu jazdu, vyberte sa tam, len keď sa cítite naozaj úplne zdraví. V žiadnom prípade si návštevou predajne neskracujte čas v karanténe alebo čakanie na negatívny výsledok vášho kolegu z práce. Samozrejmosťou je rúško na tvári, snažte sa dodržovať odstup 2 metre a nezabudnite na dezinfekciu rúk. Chránite tak seba aj ostatných okolo vás. Jednoducho sa správajte tak, ako chcete, aby sa iní správali k vám.

Myslite na zadné vrátka

Akúkoľvek zásadnú kúpu si treba dobre premyslieť a auto do tejto kategórie určite patrí. Rovnako ako ste zodpovední v prístupe k svojmu zdraviu, buďte aj k svojim financiám. Zvážte, či budete vozidlo vedieť splácať, a nezabudnite vziať do úvahy ani prípadné extra náklady, ktoré vzniknú v súvislosti s prevádzkou auta – napríklad pravidelný servis alebo striedanie zimných a letných pneumatík. 

V neistej dobe je dobré mať oporu aj v spoľahlivom lízingovom partnerovi. Tatra-Leasing napríklad poskytol klientom počas prvej vlny korony odklad splátok aj nad rámec zákona. Financovanie na osobné alebo úžitkové vozidlo sa dá získať výhodne aj dnes. Lízing sa dá navyše využiť aj na ojazdené vozidlo. 

ZISTIŤ VIAC O TATRA-LEASINGU

Advertoriál pripravený v spolupráci s Tatra-Leasing.

Viac o téme: AutoKúpaPandémiaTatra-Leasing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu