Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Na Orave a v Bardejove má vzniknúť 235 odberných miest na testovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Na Orave a v Bardejove by malo byť počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovaných od piatka (23. 10.) do nedele (25. 10.) 180.000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Profesionálni vojaci sú v týchto chvíľach v teréne na Orave a v Bardejove, kde spolu s predstaviteľmi miestnej samosprávy fyzicky navštevujú navrhované odberné miesta. Kontrolujú, či tieto návrhy spĺňajú podmienky na bezpečné testovanie obyvateľstva. Každé odberné miesto bude finálne posúdené miestnym okresným hygienikom, pričom testovať sa bude iba v priestoroch, ktoré budú takto schválené," priblížila hovorkyňa.

Ostatné samosprávy majú byť zo strany rezortu obrany kontaktované v najbližších dňoch aj s podrobnosťami a informáciami o priebehu príprav a realizácie testovania. Testovať bude výhradne zdravotnícky personál, pričom výsledok bude odovzdaný každému testovanému osobne v zalepenej obálke. V prípade pozitívneho výsledku testu budú súčasťou oznámenia aj ďalšie informácie a povinnosti.

KORONAVÍRUS Na Orave a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Postup testovania bude organizovaný v jednom smere a tak, aby testované osoby nestáli v tom istom priestore. V prípade, že to podmienky dovolia, bude podľa MO SR testovanie realizované v exteriéri. Testovací tím bude tvoriť osem osôb. "Veliteľom odberového tímu bude vždy profesionálny vojak, pričom súčasťou tímu budú štyria zdravotnícki pracovníci, ďalej príslušník Policajného zboru a tiež dvaja až traja administratívni pracovníci. Každý tím bude okrem toho možné posilniť aj o príslušníkov miestnej mestskej alebo obecnej polície a dobrovoľných pomocných pracovníkov," spresnila hovorkyňa.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Testovať sa môžu osoby od desať rokov. Naopak, účasť na testovaní rezort neodporúča seniorom nad 65 rokov, ktorí sa zdržiavajú najmä v domácom prostredí. Testovať sa nebudú ani imobilní obyvatelia. Obyvatelia domovov sociálnych služieb budú testovaní samostatne a priamo v zariadení. Rezort obrany zároveň zdôrazňuje, že testovanie nemá byť dôvodom na zvýšenie mobility občanov - nie je nutné vracať sa do miesta trvalého pobytu, pretože testovanie bude všetkým obyvateľom umožnené na najbližšom odberovom mieste. Aktuálne informácie o testovaní aj formuláre pre záujemcov budú sprístupnené aj na webovej stránke, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany SR.

Viac o téme: TestovaniePandémiaBardejovOravaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu