Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Opatrenia boli prijaté neskoro: Zdravotníctvu čoskoro hrozí kolaps, varuje odborník

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

BRATISLAVA - Sprísnené protipandemické opatrenia platné od štvrtka (15. 10.) museli prísť, ale prišli neskoro. Vyhlásil to riaditeľ odboru zdravotníctva na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a lekár kraja Tomáš Szalay, ktorý je aj členom pandemickej komisie. V rozhovore zverejnenom na webe BSK upozornil, že sa Slovensko rúti do situácie, keď môže skolabovať zdravotný systém, a ak aktuálne opatrenia začnú fungovať, v najlepšom scenári bude v krajine denne pribúdať 5000 nových prípadov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

Szalay upozornil, že už 11. septembra na pandemickej komisii odsúhlasili návrh na sprísnenie opatrení a za ohniská nákazy označili rodinné oslavy a svadby. "Jedno z tých opatrení, ktoré sme navrhli, bolo, aby sa účasť na svadbách zredukovala a odporúčali sme neorganizovať oslavy. O tri dni na to boli tieto opatrenia zmietnuté zo stola s tým, že nevestám dáme ešte šancu, aby si užili svoju svadbu," uviedol. Sprísnené opatrenia Slovensko podľa neho prijíma o vyše mesiaca neskôr, medzi tým sa však už rozhoreli ohniská na Orave, v Bardejove a aj inde po Slovensku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Septembrové navrhované opatrenia, ako tvrdí, neplánovali "zmraziť svet" a boli namierené skôr do rizikových regiónov. "Tieto opatrenia neboli schválené a dnes platia prísnejšie a celoslovensky, lebo v septembri sme nerobili regionálne a cielené opatrenia, ktorými by sme zabránili šíreniu nového koronavírusu na svadbách," poznamenal.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Balogh Zoltán/MTI via AP)

Zlá krízová komunikácia

Szalay označuje krízovú komunikáciu smerom k verejnosti za veľmi zlú. Rôzni účastníci krízového tímu a riadenia podľa neho rozprávajú odlišné veci. "Tým pádom zneisťujú verejnosť a nahrávajú možno konšpiračnej scéne," skonštatoval. Za veľké zlyhanie považuje, že nebolo dobre komunikované, na čo sú protipandemické opatrenia dobré.

Slovensko sa podľa Szalaya rúti do situácie, keď tu môže skolabovať zdravotný systém a nebude spôsobilý poskytovať žiadnu zdravotnú starostlivosti pre iných pacientov ako chorých na COVID-19. "Zo 100 ľudí, ktorí sú na COVID-19 testovaní pozitívne, z ktorých časť nemá žiadne príznaky, štyria skončia v nemocnici. A z tých štyroch jeden skončí na umelej pľúcnej ventilácii," povedal.

KORONAVÍRUS Opatrenia boli prijaté
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Úplný kolaps

Ak na Slovensku každý deň budú pribúdať vysoké čísla nakazených, podľa Szalaya hrozí, že nebude v nemocniciach dostatok lôžok pre pacientov, ktorí dostanú infarkt alebo budú mať iné akútne stavy. "Nebudeme mať ani dostatok umelých pľúcnych ventilácii. To nehovorím o situácii, že časť zdravotníckych pracovníkov sa dokáže nakaziť v práci či mimo nej, a tým pádom vypadnú z procesu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Možno by nejaké lôžka či ventilátory aj boli, ale už ich nebude mať kto obsluhovať," uviedol.

Szalay upozornil aj na scenár, že veľký nápor pacientov s respiračnými problémami a nedostatok ventilácií môže spôsobiť, že lekári budú stáť pred dilemou, koho na ventiláciu pripojiť a koho z nej odpojiť. "Ak opatrenia nezačneme dobrovoľne a vo vlastnom záujme dodržiavať, hrozí, že o mesiac nebude slovenské zdravotníctvo schopné pacientom pomáhať," poznamenal Szalay.

Situácia v nemocnici v Bardejove sa podľa riaditeľa zhoršuje

V Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove sa situácia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 podľa jej riaditeľa a prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka zhoršuje. Ohrozený je chod jednotlivých oddelení a 101 z približne 700 zamestnancov nie je v práci. "Buď sú práceneschopní v karanténe, čiže sú pozitívni na ochorenie COVID-19, alebo v OČR karanténe, to znamená, že sú doma s deťmi. Ide hlavne o zdravotné sestry, keďže sú zatvorené aj základné školy," uviedol Petko s tým, že im pomáha i armáda.

KORONAVÍRUS Opatrenia boli prijaté
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Ako povedal, pomohlo by im zabezpečenie ubytovania pre zamestnancov, ktorí sú v karanténe. „Požiadali sme o to Prešovský samosprávny kraj. Predseda nám sľúbil, že by to malo byť od budúceho týždňa. Okresný úrad sme požiadali, aby nám v rámci núdzového stavu pridelil zdravotníckych pracovníkov, lekárov a sestry. Situácia je naďalej kritická, nezlepšuje sa, skôr sa zhoršuje v tom, že momentálne v nemocnici máme už 24 pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. Z toho jeden je na umelej pľúcnej ventilácii, dvaja sú na intenzívnom dýchacom systéme a v noci jeden pacient zomrel," skonštatoval Petko s tým, že to ukáže až pitva.

V uplynulých dňoch v nemocnici zrušili prevádzku rehabilitačného oddelenia a zamestnancov presunuli na iné oddelenia. "Kritická situácia môže nastať na chirurgickom oddelení, hlavne z hľadiska lekárov, a veľký problém je momentálne aj na detskom oddelení, kde máme tiež štyroch alebo piatich lekárov v karanténe doma a sú pozitívni na ochorenie COVID-19," dodal Petko. Ako informuje Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk, v okrese Bardejov pribudlo vo štvrtok (15. 10.) celkovo 129 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

Viac o téme: ZdravotníctvoKolapsPandémiaSlovenskoKoronavírusTomáš Szalay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu