Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Východniari, pozor! Meteorológovia varujú pred silnejším vetrom: Zverejnili ale aj dobré správy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Po zamračených a upršaných dňoch nás čaká viac slnka a mierne oteplenie. Do konca týždňa sa udržia príjemné teploty, pričom v sobotu lokálne stúpnu nad 20 stupňov. Meteorológovia však prichádzajú aj s varovaním - päť okresov Košického kraja môže dnes potrápiť silnejší vietor.

Vo štvrtok zvlnený studený front postupuje z našej oblasti ďalej na východ a od juhozápadu sa do našej oblasti rozširuje výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Počasie podľa lokality nájdete na Predpovede.sk

Maximálna denná teplota dovŕši 14 až 19, na Orave, Liptove a hornom Spiši okolo 12 stupňov. V horských oblastiach vo výške 1500 m sa oteplí na približne 4 stupne.

Takmer vo všetkých okresoch Košického kraja sa ojedinele očakáva vietor, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 12 m/s, prípadne v nárazoch až 21 m/s. Meteorológovia preto vydali prvostupňovú výstrahu, platnú do 17:00.

SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varovali odborníci.

Piatok

Do našej oblasti bude od juhozápadu zasahovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Bude prevažne polojasno. V noci a dopoludnia sa ojedinele vyskytne hmla alebo bude zamračené s nízkou oblačnosťou.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 9 až 4, v dolinách a kotlinách miestami na 4 až -1 stupeň. V priebehu dňa sa oteplí na 15 až 20 stupňov. Zafúka prevažne slabý, na východe v noci severný vietor s rýchlosťou 10 až 25 km/h.

Sobota

Naša oblasť sa bude nachádzať v nevýraznom poli relatívne vyššieho tlaku vzduchu a zároveň bude od západu do strednej Európy postupovať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad Dánskom.

Víkend sa začne polojasným počasím. Cez deň však bude oblakov pribúdať. K večeru hrozia prehánky najmä na západe.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 9 až 4 stupne. V údoliach bude ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota dosiahne 16 až 21 stupňov. Očakáva sa slabý, cez deň prevažne južný vietor s rýchlosťou do 20 km/h.

Nedeľa

Počasie u nás bude ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu, rozprestierajúcej sa od Baltského mora až po severné Taliansko.

Meteorológovia avizujú prevažne veľkú oblačnosť a na viacerých miestach očakávajú dážď alebo prehánky. Ojedinele aj búrky. Na východe sa zrážky vyskytnú len ojedinele.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 10 až 4 stupne. Cez deň sa teplota vyšplhá na 10 až 15, na juhu stredného Slovenska, v Above, na Šariši a Zemplíne na 15 až 20 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu