Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rezort spravodlivosti chce sudcom predstaviť materiál reformy súdnej mapy v horizonte mesiaca

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Rezort spravodlivosti momentálne pracuje na celom materiáli k súdnej mape vrátane potrebných legislatívnych úprav. Sudcom ho chce predstaviť v horizonte jedného mesiaca. Potvrdil to hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Jedným z cieľov reformy súdnej mapy je špecializácia sudcov v súdnej sústave. Odporúčaná bola podľa Bublu aj v správe Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ). "V Európe je možné pozorovať dva hlavné smery vývoja. Zavádzanie špecializovaných sudcov pre jednotlivé právne odvetvia na všeobecných súdoch alebo zavádzanie špecializovaných súdov s krajskou alebo celoštátnou pôsobnosťou," uviedol.

Odporúčania k špecializácii sudcov podľa neho smerujú ku kvalitnejšiemu rozhodovaniu, zjednocovaniu rozhodovacej právnej praxe a z dlhodobého hľadiska aj ku skráteniu súdnych konaní. "Sudca špecializovaný na jednu súdnu agendu sa môže hlbšie vzdelávať a praxou koncentrovanou na jednu oblasť získavať aj lepšie zručnosti," spresnil.

Rezort doplnil, že po zmene súdnej mapy by malo byť na SR päť špecializovaných skupín sudcov – občianski, obchodní, trestní, správni a sudcovia pre maloleté deti. "Najmä na malých súdoch máme desiatky nesúrodých skupín sudcov, z ktorých každá robí z uvedených agend niečo a v rôznom rozsahu," dodal. Práca vo viacerých agendách oslabuje podľa ministerstva koncentrovanosť a rutinu v rozhodovaní.

"Vybavovanie agendy na veľkom počte okresných súdov s nešpecializovanými sudcami prináša obrovskú rôznorodosť rozhodovania v rámci SR a regiónov. A práve toto zmení súdna mapa," mieni Bubla. K zjednocovaniu rozhodovacej činnosti by mali prispievať aj grémiá a kolégiá ako špecializované platformy špecializovaných súdov. "Jednoducho povedané, rovnakému skutku musí zodpovedať rovnaké rozhodnutie v Humennom aj v Senici. Zároveň platí, že kvalitný sudca je vzdelaný sudca a je nemožné 'trochu' vzdelávať veľký počet sudcov v každej agende," uzavrel.

Viac o téme: SudcoviaMinisterstvo spravodlivostiSúdnictvoMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu