Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Záchranná služba Košice hlási nárast výjazdov pre pandémiu COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Záchranná služba Košice (ZS KE) zaznamenáva aktuálne nárast počtu výjazdov súvisiacich s ochorením COVID-19. Posádky záchranky niekoľkokrát za deň vysielajú k pacientom, ktorí vykazujú podobné príznaky – kašeľ, sťažené dýchanie, slabosť a horúčku alebo stratu chuti a čuchu.

„Viacerí z nich potvrdzujú primárny alebo nepriamy kontakt s osobou pozitívnou na COVID-19, niektorí pozitívni pacienti si zas záchranárov volajú na pomoc v súvislosti so zhoršením zdravotného stavu. Záchranári ZS KE realizujú tiež prevozy pozitívnych pacientov a pomáhajú aj s testovaním,“ uviedol v utorok hovorca košickej záchranky Viktor Wurm.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Počas minulého týždňa záchranárov ZS KE privolali celkom k 68 prípadom, v ktorých pacienti javili príznaky indikujúce COVID-19, respektíve boli na toto ochorenie pozitívni (24). „V niektorých prípadoch pozitívnych pacientov šlo o prevoz medzi nemocnicami. V rámci výjazdov súvisiacich s testovaním na COVID-19 posádky ZS KE odobrali biologický materiál celkovo 61 osobám,“ konštatoval Wurm.

Nemocnica v Humennom zaviedla centrálnu triáž

Do jednotlivých pavilónov Nemocnice Andreja Leňa v Humennom sa dostanú len ľudia so zeleným náramkom, zdravotnícke zariadenie zaviedlo centrálnu triáž. Ako informovala komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková, zmenu podstúpilo aj humenské mobilné odberové miesto. Pripravili ho na zimné obdobie.

Centrálnou triážou pred vstupom do pavilónov humenského lôžkového zdravotníckeho zariadenia prechádzajú nielen pacienti, ale aj ich sprievod. Triáž v nemocnici vykonávajú aj vtedy, keď sa chce pacient na vyšetrenie objednať či si ide vyzdvihnúť výsledky. Výstupom z triáže je opatrenie pacienta náramkom. Zelený umožňuje pokračovať v štandardnom režime na ambulanciu alebo oddelenie, držiteľov červeného nasmerujú na infektologickú ambulanciu.

Urgentné stavy zdravotníci triážujú priamo na cieľových pracoviskách. „Centrálna triáž pacientov sa uskutočňuje každý pracovný deň v čase od 6.00 do 18.00 h,“ uviedla Fedáková s tým, že mimo tohto času sa takisto vykonáva na jednotlivých pracoviskách.

Príprava mobilného odberového miesta na zimné obdobie predstavovala vybudovanie prístrešku a ohradenie okolia plexisklom. Prostredníctvom zábran sa tiež vyhradil priestor pre peších pacientov. Testovanie na nový koronavírus realizujú v humenskej nemocnici každý pondelok, stredu, štvrtok a piatok v čase od 8.00 do 11.00 h. „V rámci mobilného odberového miesta sa uskutočnilo už 5600 odberov,“ dodala Fedáková.

Viac o téme: Záchranná službaPandémiaKošiceSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu