Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ústavný súd preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: vac)

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR eviduje dva návrhy na posúdenie ústavnosti núdzového stavu, ktorý 1. októbra vyhlásila vláda. V utorok to potvrdila hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Návrhy na začatie konania podľa ústavy podali Generálna prokuratúra SR a skupina opozičných poslancov. V prvom prípade je sudcom spravodajcom predseda ÚS Ivan Fiačan a v druhom Libor Duľa. "Ústavný súd bude verejnosť o rozhodnutiach v daných veciach informovať v súlade s doterajšou praxou prostredníctvom tlačovej správy," uviedla Ferencová.

Podľa zákona ÚS by mal vo veci rozhodnúť do desiatich dní od doručenia návrhu na začatie konania. Ak ÚS dospeje k záveru, že napadnuté rozhodnutie nie je v súlade s ústavou alebo ústavným zákonom, zruší ho.

Generálna prokuratúra taktiež podala sťažnosť

Prvá námestníčka generálneho prokurátora SR Viera Kováčiková podala na Ústavný súd SR návrh na začatie konania v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu. Podanie má byť v záujme odstránenia pochybností o ústavnosti prijatého uznesenia vlády SR. Uviedla to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Podanie má byť v záujme odstránenia pochybností o ústavnosti prijatého uznesenia vlády SR. Uviedla tohovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. „Uvedomujúc si vážnosť situácie, navrhla alternatívne zrušenie uvedeného uznesenia alebo jeho doplnenie v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky,“ doplnila hovorkyňa.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na podanie návrhu reagoval aj predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). „Na to je Ústavný súd, aby v takýchto situáciách rozhodoval, a sami budeme radi, ak budeme mať všetci spoločne jasno,“ povedal v utorok novinárom.

Na Slovensku platí od 1. októbra núdzový stav, zatiaľ na 45 dní. Vláda ho vyhlásila v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s pandémiou nového koronavírusu v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. V súvislosti s vyhlásením núdzového stavu sa na Ústavný súd obrátil aj opozičný Smer-SD.

Prezidentka nezasiahne

Prezidentka SR Zuzana Čaputová chce počkať na rozhodnutie Ústavného súdu, sama podanie nezvažuje, uviedol jej hovorca Martin Strižinec.

Viac o téme: PandémiaGenerálna prokuratúraSlovenskoKoronavírusÚstavný súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu