Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hygienici upozorňujú na používanie niektorých rúšok: Tieto vás pred vírusom neochránia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Keď dýchame, rozprávame, spievame či kričíme, z tela nám unikajú drobné kvapôčky, ktoré môžu obsahovať vírusy. Zmyslom rúška je vytvoriť bariéru medzi našimi dýchacími cestami a okolitým svetom. Plastové rúška či štíty však podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR neprekrývajú dýchacie cesty tak, aby účinne zabránili šíreniu vírusu do okolia.

Rúško účinne chráni vtedy, ak jeho okraje priliehajú na pokožku tváre, ak je suché a zakrýva ústa aj nosové dierky.

Profesor Krčméry menuje hrozby, aká bude druhá vlna koronavírusu: Veľavravný odkaz Slovákom

„Cez tkaninu prekĺznu molekuly vzduchu, no podstatne väčšie kvapôčky s vírusom sa zachytia na povrchu rúška. Nosením rúška takto podstatne znižujeme riziko, že infekčné kvapôčky uniknú do prostredia a vdýchne ich iný človek, alebo že dopadnú na okolité povrchy a roznesieme ich na rukách,“ vysvetlil na sociálnej sieti úrad verejného zdravotníctva.

Hygienici upozorňujú na používanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Prečo hygienici neodporúčajú plastové rúška či štíty?

Plastové rúška a štíty neprekrývajú dýchacie cesty tak, aby účinne zabránili šíreniu vírusu do okolia. Neposkytujú teda ochranu porovnateľnú s rúškami.

ÚVZ SR zdôrazňuje, že plastová bariéra pred ústami a nosom zachytí iba väčšie kvapky, ktoré smerujú priamo na jeho povrch, no drobné kvapôčky môžu po stranách naďalej unikať do prostredia. Plastový materiál zároveň nemôže tesne obopínať horné dýchacie cesty, lebo by sme sa udusili. Nie je porézny – nefiltruje vzduch a nedá sa cez neho dýchať

Ochranný štít tváre je v prvom rade určený pre ochranu očí. Využíva sa aj pri komunikácii s osobami s poruchou sluchu, ktoré potrebujú odčítať z pier. Dýchacie cesty sú však podľa hygienikov chránené až vtedy, ak si pod štítom nasadíte aj rúško.

Hygienici upozorňujú na používanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Plastové rúška a štíty z týchto dôvodov nespĺňajú požiadavky na vhodné prekrytie horných dýchacích ciest, a preto ich nenájdete ani v našich odporúčaniach pre širokú verejnosť. Vhodné sú jednorazové zdravotnícke rúška alebo bavlnené rúška z husto tkanej bavlny,“ pripomenuli hygienici.

Viac o téme: SlovenskoNákazaCovid-19RúškoKoronavírusŠírenieKvapôčkyŠtít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu