Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Nečakaný zvrat pri podujatiach! Premiér Matovič ostro skritizoval Klusa

Igor Matovič Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Počas pondelkového zasadnutia ústredného krízového štábu o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO).

V prípade kultúrnych podujatí v červenej zóne bude zákaz občerstvenia a kapacita bude znížená na polovicu. V prípade športových akcií v zelených oblastiach budú účastníci sedieť v každom druhom rade, v červených v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené.

"Pani ministerke kultúry (Natálii Milanovej, pozn TASR) išlo o to, aby sme neumlčali a doslova nevyhladovali, či už kultúrne podujatia, ale rovnako aj Eduard Heger (minister financií, pozn TASR) ma oslovil pre športové podujatia. Dohodli sme sa, že bez ohľadu na to, ako sa nám podarí presvedčiť ústredný krízový štáb o tom, že by sme nemali až takto zásadne skresať počty prítomných, či už na kultúrnych alebo športových podujatiach, že bez ohľadu na to, či sa nám to podarí, alebo nie, chceme podať pomocnú ruku aj kultúrnej, aj športovej obci a zabezpečiť nejakú formu odškodného za to, že nemôžu naplno fungovať," uviedol predseda vlády.

Matovič tiež na margo podujatí povedal, že sa budú počítať len diváci, teda nie účinkujúci či hráči, alebo obsluhujúci personál. Dodržiavať sa musia naďalej hygienické pravidlá a nosenie rúšok. "Inak povedané, kultúra a šport môžu naďalej žiť," zdôraznil s tým, že tieto opatrenia sú dostatočné a odvážnejšie ako v iných krajinách. Zodpovednosť berie Matovič "na seba". Doplnil, že problémom budú svadby, plesy a stužkové slávnosti. Túto otázku ešte budú musieť doriešiť v nasledujúcich dňoch.

Premiér kritizuje zverejnenie informácie o Česku na červenom zozname

Česko pribudne na zoznam takzvaných červených krajín. Potvrdil to premiér Igor Matovič (OĽANO) na brífingu počas rokovania ústredného krízového štábu. Zároveň kritizoval štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa (SaS) za zverejnenie rozhodnutia na sociálnej sieti počas rokovania. Tvrdí, že Slovensko dostal do zlej diplomatickej situácie voči Česku. Rozhodnutie chcel najprv osobne oznámiť českému premiérovi Andrejovi Babišovi.

"Martin Klus neodolal pokušeniu Facebooku priamo na ústrednom krízovom štábe a toto veľmi dôležité rozhodnutie voči Českej republike medializoval podľa mňa nezodpovedným spôsobom... Je z toho problém, samozrejme, správna vec bola, aby som najprv toto opatrenie, závažné voči ČR, najprv osobne oznámil českému premiérovi. Keď som sa pozrel do mobilu, zistil som, že Martin Klus už to oznámil verejnosti," povedal Matovič. Označil to za Klusovo veľké zlyhanie. Ako na situáciu reagoval Babiš, zatiaľ nevedel, chcel sa s ním spojiť po brífingu.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Matovičovi je vzniknutej situácie ľúto. "Niekomu by sa mal na takýchto zasadnutiach, podotýkam ústredného krízového štábu, zrejme ako malému decku zobrať mobil a zamknúť do skrinky niekde vonku," poznamenal.

Česko má na zoznam takzvaných červených krajín pribudnúť od piatka 18. septembra. Dôvodom je veľký denný nárast nakazených na ochorenie COVID-19, informoval Klus počas rokovania. Po novom tak podľa jeho slov ktokoľvek, kto sa vráti z územia Česka, s výnimkou pendlerov do 30 kilometrov od najbližšieho hraničného priechodu, študentov, pedagógov, výskumníkov, zdravotníkov, poľnohospodárov, sociálnych pracovníkov, pracovníkov v kritickej infraštruktúre, niektorých športovcov a umelcov, musí prísť buď s negatívnym testom nie starším ako 72 hodín, alebo prostredníctvom formulára e-hranica nastúpiť do päťdňovej domácej karantény a následne byť testovaný. Opatrenie sa bude kontrolovať prostredníctvom náhodných kontrol aj takzvaného "trackovania" mobilných telefónov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Rakúsko a Maďarsko zatiaľ zostávajú v zelenej kategórii. V ich prípade ale hrozí prepnutie do červenej v zásade kedykoľvek, preto Klus odporúča zvážiť cestovanie a necestovať do konkrétnych vytypovaných regiónov, ktoré čoskoro na webe zverejní Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. O tom, či sa zavrú hranice s Ukrajinou, sa rozhodne v najbližších dňoch, informoval Klus. Pokračoval, že medzi bezpečné krajiny Slovensko zaradí Švédsko, Bulharsko a Kanadu. V čakacom režime na takéto preradenie zostávajú Belgicko, Holandsko a Portugalsko.

Babiš: Zaradenie Česka do červeného zoznamu nepomôže ekonomickým vzťahom

Český premiér Andrej Babiš na pondelkovej tlačovej konferencii, ešte pred zaradením Česka do slovenského zoznamu rizikových krajín, povedal, že tento krok nepomôže ekonomickým vzťahom oboch štátov. Babiš dodal, že ak Slovensko toto opatrenie urobí, bude to škoda. Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24.

Aj ekonomické dôsledky budú pritom jedným z hľadísk, podľa ktorých sa bude po skončení epidémie hodnotiť, ako sa situácia okolo ochorenia COVID-19 zvládla, dodal novinárom český premiér po zasadnutí Rady vlády pre zdravotné riziká. Štáty Vyšehradskej štvorky by sa podľa neho mali takýmto obmedzeniam vyhnúť, lebo krajiny majú spolu najväčší obchod aj výmenu.

Predseda vlády ČR Andrej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pri ceste z Česka na Slovensko budú musieť ľudia až na výnimky predložiť od piatka 18. septembra negatívny výsledok testu na koronavírus alebo ísť do karantény a následne absolvovať test na COVID-19. Výnimku z obmedzenia pri cestovaní z Česka na Slovensko budú mať okrem iných skupín ľudí aj pendleri, študenti, pedagógovia, zdravotníci či športovci.

Zaradenie Česka medzi "červené" štáty znamená teda obmedzenie cestovania. "Slovensko je destináciou veľmi obľúbenou. Tento rok to je zhruba sedemtisíc ľudí, čo na Slovensku boli alebo sa tam chystali ísť. Je to teda veľká rana pre cestovateľov," vyhlásil podpredseda Asociácie cestovných kancelárií ČR Jan Papež vo vysielaní televízie ČT24. Dodal, že to bude veľká rana aj pre samotných slovenských hotelierov a zamestnancov v cestovnom ruchu. Česi totiž tvorili v minulých rokoch najpočetnejšiu zahraničnú klientelu v ubytovacích zariadeniach na Slovensku.

"Dúfam, že sa to vyrieši aspoň tak, že u nás zlacnejú testy," doplnil Papež s tým, že potom by bolo jednoduchšie si ich zaistiť pre tých ľudí, ktorí budú chcieť na Slovensko vycestovať. Predseda českej opozičnej ODS Petr Fiala zareagoval, že rozhodnutie Slovenska zaradiť Česko medzi rizikové krajiny ukazuje, že situácia v ČR je vážna a treba ju riešiť. "Nabáda to k odvolaniu ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha (za hnutie ANO)," uviedol podľa ČT24 Fiala.

Viac o téme: Igor MatovičSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu