Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kollár si uctil pamiatku obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave

Boris Kollár Zobraziť galériu (5)
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár si uctil pamiatku obetí pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia položením vencov na Rybnom námestí v Bratislave.

"Je veľmi dôležité, aby sme si uvedomili, že všetci sme si rovní bez ohľadu na farbu pleti, vierovyznanie či pohlavie," uviedol Kollár na sociálnej sieti na profile Sme rodina. V stredu 9. septembra uplynulo 79 rokov, odkedy vláda vojnovej Slovenskej republiky (1939 - 1945) vydala nariadenie č. 198/1941 o právnom postavení Židov - takzvaný Židovský kódex. Práve preto sa 9. september stal pamätným dňom, keď si slovenská verejnosť pripomína Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

Politici si pripomínajú obete holokaustu a rasového násilia

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) si utrpenie a pamiatku obetí pripomenul na Rybnom námestí v Bratislave. "Dnes si už ani nevieme predstaviť, čo všetko museli prežívať tí, ktorých krutosť a nespravodlivosť nacistického besnenia postihla najviac. Neopísateľné hrôzy, ktoré ľudia prežívali v koncentračných táboroch, sú aj v súčasnosti mementom toho, k čomu môže viesť slepé nasledovanie fanatických ideí. Nikdy nezabudneme," uviedol.

Pietna spomienka pri pamätníku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FOTO TASR - Erika Ďurčová)

Pamiatku si pripomenula v Bratislave aj Skupina spojencov Izraela na čele s jej predsedom a poslancom parlamentu Petrom Kremským (OĽANO) spolu s ďalšími poslancami.

Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová označila tento deň za bolestivé výročie. Treba si podľa nej vážiť ľudí, ktorí nikdy nezabudli, že ľudskosť nerozlišuje ani národnosť ani náboženstvo a riskovali vlastné životy, aby ľuďom so žltou hviezdou pomohli. Jej stranícky kolega podpredseda parlamentu Juraj Šeliga upozornil, že nesmieme dovoliť spochybňovanie holokaustu, návrat antisemitizmu a ideí kolektívnej viny. "Musíme odmietnuť dehumanizáciu ľudí s iným názorom, anticiganizmus, nenávisť proti moslimom či utečencom," uviedol na sociálnej sieti.

Podpredseda NR SR Juraj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Aj SaS pripomína, že je potrebné sa poučiť z chýb minulosti. "Dodnes sa však nájdu takí, ktorí nie sú schopní skloniť hlavu a povedať 'prepáčte'. Namiesto toho spochybňujú históriu a relativizujú obrovskú vinu, ktorá je jazvou na našich dejinách," uviedol podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS).

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poznamenal, že ak nechceme, aby sa tragická minulosť opakovala, musíme si ju pripomínať. "Históriu nezmeníme, ale dnes vieme a musíme urobiť všetko pre to, aby sme jedného dňa mohli žiť v budúcnosti, v ktorej nebude priestor na rasové a ani náboženské predsudky a diskrimináciu," napísal na sociálnej sieti.

Na pripomínanie si "tragickej kapitoly našich dejín" apeluje aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). "Pripomínať si ju aj ako memento, k čomu nás môže priviesť hľadanie nepriateľa, šírenie nenávisti, predsudkov. Nenávisť a násilie môžu zasiahnuť kohokoľvek z nás. Malo by nám preto záležať na tom, aby v spoločnosti neboli za žiadnych okolností tolerované," zdôrazňuje.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico pripomenul, že je dôležité, aby sme si v tento pamätný deň uvedomili, že zlo, ktoré sa chopí moci, môže mať tragické následky nepredstaviteľných rozmerov.

Jeho stranícka kolegyňa a europoslankyňa Monika Beňová dodala, že "aj vzhľadom na pretrvávajúcu silu rôznych populistických a extrémistických strán a hnutí naprieč Európou, je aj dnes nevyhnutné poukazovať na fakt, že holokaust sa počas druhej svetovej vojny v žiadnej z krajín pod nemeckým vplyvom nezačal masovými deportáciami a vraždením židovského obyvateľstva či iných menšín. Predchádzali mu podľa nej slovné a fyzické útoky i zbavovanie občianstva, práva na majetok a jeho ochranu.“

Kollár si uctil pamiatku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky pripomenul, že toto tragické memento nám pripomína, ako sa civilizovaná spoločnosť môže zmeniť na predstaviteľa zla. "Nemôžeme nenávisť a intoleranciu v spoločnosti nechať bez povšimnutia. Napriek tomu, že žijeme v právnom štáte, demokratické hodnoty je potrebné neustále chrániť. Šírenie nenávisti, intolerancie a rasizmu sa dnes dejú oveľa sofistikovanejším spôsobom ako v minulosti," vyhlásil Bukovszky.

"Žiaľ, aj dnes sú v našej spoločnosti prítomné útoky a vyjadrenia rasistického charakteru a priamej alebo nepriamej diskriminácii čelia viaceré skupiny občanov. Osoby, ktoré sa hlásia k inému pôvodu, etnickej skupine, sexuálnej orientácii. Dnes je na nás, aby sme urobili všetko preto, aby sa akákoľvek forma rasizmu a xenofóbie už nikdy neopakovala," povedala v tejto súvislosti splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

Viac o téme: Boris KollárDeň obetí holokaustuSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu