Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vážny končí vo funkcii riaditeľa Sociálnej poisťovne: VIDEO Smer reaguje, pôjdu na Ústavný súd!

Ľubomír Vážny končí ako riaditeľ Sociálnej poisťovne Zobraziť galériu (5)
Ľubomír Vážny končí ako riaditeľ Sociálnej poisťovne (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vo funkcii generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) končí Ľubomír Vážny, ktorý je v súčasnosti aj poslancom parlamentu za stranu Smer-SD. Vo funkcii by ho mal nahradiť Juraj Káčer. V stredu schválila vláda návrh na odvolanie Vážneho s pripomienkou. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ho predložil s odôvodnením, že porušil povinnosti generálneho riaditeľa v spojení so zásahom do oprávnení dozornej rady poisťovne pri verejnom obstarávaní, ktoré vyhrala firma Bonul. Vážny mal pochybiť aj v oblasti riadenia rozpočtového hospodárenia.

SP realizovala verejné obstarávanie nadlimitnej zákazky, ktorej predmetom bolo zabezpečenie prepravy peňažných hotovostí z pobočiek SP do pobočiek Všeobecnej úverovej banky a jej následné vloženie na účet verejného obstarávateľa. Poisťovňa rozdelila predmet zákazky do troch samostatných častí, a to pre pobočky Západ, pobočky Stred a pobočky Východ. So spoločnosťou Bonul boli následne uzavreté tri zmluvy. Opozičný Smer reaguje na Vážneho odvolanie dnes o druhej hodine poobede na tlačovom brífingu.

VIDEO Smer reaguje na odvolanie Vážneho:

Vážny sa v kontexte svojho odvolania obráti na Ústavný súd (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Káčer je aktivista bez skúseností, tvrdí Fico

"Dnešné rozhodnutie je čisto politické kráglovanie," povedal na dnešnom brífingu Robert Fico v reakcii na odvolanie Vážneho. Prekáža mu tiež, že vláda neuskutočnil žiadne výberové konanie, ale rovno dosadili Vážneho nástupcu, ktorým je Juraj Káčer. "Kto je tento pán? Má nejaké skúsenosti? Podľa toho, čo viem, je to nejaký aktivista, ktorý ani netuší o čom je Sociálna poisťovňa," kritizoval Fico. Ten avizuje tiež inciatívu opozície o odvolávanie ministra práce Milana Krajniaka v parlamente.

Vážny končí vo funkcii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vláda má svoje dôvody

"Nadlimitná zákazka nebola súčasťou schváleného plánu verejného obstarávania pre nadlimitné zákazky a nadlimitné koncesie podľa osobitného predpisu na kalendárny rok 2018 a ani nebola dodatočne schválená Dozornou radou SP a doplnená do plánu verejného obstarávania pre nadlimitné zákazky a nadlimitné koncesie podľa osobitného predpisu na kalendárny rok 2018," uvádza sa v materiáli schválenom vládou. Vážny mal týmto spôsobom obísť dozornú radu a znemožniť jej realizovať svoju zákonnú kompetenciu. "Následne tak schválil dokumentáciu verejného obstarávania v celkovej odhadovanej hodnote 1,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty nad rámec svojej pôsobnosti a v rozpore so zákonom o sociálnom poistení," uvádza materiál rezortu práce. Ľubomír Vážny na tlačovke Smeru v reakcii skonštatoval, že v živote neporušil žiadny zákon.

Vážny končí vo funkcii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nejasné zdroje

Vážny nemal tiež pri plánovaní rozpočtu SP zohľadniť ani v jednom roku počas výkonu jeho funkcie vývoj reálnej výšky zdrojov, z ktorých je správny fond tvorený v jednotlivých kalendárnych rokoch, a nevzal do úvahy ani reálne čerpanie prostriedkov zo správneho fondu na činnosť SP v jednotlivých rokoch.

V súvislosti s nemocenskými dávkami, konkrétne materským, bola tiež na pobočkách SP zistená prax, že v prípade zániku nároku na túto dávku neboli zo strany poisťovne vydávané riadne rozhodnutia o zániku nároku na dávku v súlade so zákonom o sociálnom poistení, ale len oznámenie o zániku nároku na dávku.

Náhradu už majú

Novým generálnym riaditeľom by mal byť Juraj Káčer, ktorý v súčasnosti pôsobí ako viceprimátor Bratislavy pre šport, školstvo, komunikáciu s BSK a bezpečnosť, je tiež poslancom Bratislavského samosprávneho kraja, hlavného mesta a mestskej časti Bratislava- Dúbravka. Okrem toho má skúsenosti aj zo súkromného sektora.

Vážny končí vo funkcii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

V súčasnosti pôsobí aj ako člen rady Environmentálneho fondu pod Ministerstvom životného prostredia SR. Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) priblížil, že vláda sa zaoberala tým, že Káčer zastáva rôzne funkcie. "Vznikla istá otázka, do akej miery bude tento kandidát schopný z časového hľadiska naplniť očakávania v tejto významnej funkcii. Otázka je, ako sa s týmito funkciami vyrovná a v akom časovom horizonte," priblížil počas rokovania vlády Mičovský.

Káčer pôsobil po boku Matúša Valla

Na pozícii námestníka primátora hlavného mesta Bratislava Matúša Valla tým pádom dochádza k personálnej zmene. "Svoje pôsobenie na magistráte končí Juraj Káčer, ktorý sa vzdáva funkcie námestníka. Naďalej zostáva predsedom poslaneckého klubu Team Bratislava – Zmena zdola a poslancom mestského zastupiteľstva. Na pozíciu námestníčky primátora hlavného mesta Bratislava nastupuje poslankyňa mestského zastupiteľstva Zdenka Zaťovičová z rovnakého poslaneckého klubu," uviedla hovorkyňa kancelárie primátora Katarína Rajčanová. Spoločnú fotografiu s Káčerom Vallo zverejnil aj na sociálnej sieti Facebook.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaSmer-SDĽubomír Vážny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu