Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Europoslankyňa Lexmann vyzvala eurokomisiu urýchliť vyšetrenie smrti Chovanca

Europslankyňa Miriam Lexmann
Europslankyňa Miriam Lexmann (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRUSEL - Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) v spoločnom vyhlásení odsúdili smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý pri incidente na letisku v Charleroi vo februári 2018 zomrel v rukách belgickej polície, a opätovne vyzvali belgické úrady na vyšetrenie tohto incidentu a potrestanie vinníkov. Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) v tejto súvislosti vyzvala Európsku komisiu, aby ako ochrankyňa základných hodnôt Európskej únie dohliadla na urýchlené a riadne vyšetrenie tohto prípadu.

"Sme pobúrení bezprecedentnou a desivou policajnou brutalitou, ktorej bol Jozef Chovanec podrobený. Neexistuje ospravedlnenie spôsobu, akým sa s ním zaobchádzalo počas policajného zaistenia, ako ani vysvetlenie skutočnosti, že federálni policajti dva a pol roka po tomto zásahu podľa dostupných informácií pokračovali vo výkone svojho povolania," uviedla Lexmann v liste pre eurokomisiu, pod ktorý sa podpísali aj ďalší slovenskí europoslanci.

Zároveň upozornila, že belgické úrady musia zabezpečiť, aby k podobným prípadom už v budúcnosti nedochádzalo. Poslankyňu, ktorá je v Európskom parlamente členkou zahraničného výboru, znepokojil aj prejav extrémizmu počas zaistenia Chovanca.

V liste adresovanom exekutíve Európskej únie zdôraznila, že prejavy extrémizmu sú "neprijateľné pre akýkoľvek orgán činný v trestnom konaní v ktoromkoľvek štáte" a treba ich odsúdiť. "Európska verejnosť musí dostať jasný signál, že takýto hrozný čin nemôže zostať bez právnych následkov, a tiež istotu, že práva občanov sú chránené," uviedla poslankyňa Miriam Lexmann.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý v stredu (2.8.) zaslal spoločný list deviatich slovenských europoslancov generálnemu komisárovi federálnej polície so žiadosťou o objasnenie a vyšetrenie tohto prípadu, v piatok spresnil, že slovenskí členovia zákonodarného zboru EÚ sa po vzore svojich kolegov z NR SR rozhodli spoločným vyhlásením poukázať na skutočnosť, že incident spojený so smrťou Jozefa Chovanca "naštrbil dôveru slovenských občanov v pokojné a rovnoprávne spolužitie národov v Európskej únii".

"Zásah federálnej polície Belgického kráľovstva bol zjavne neprimeraný a sprevádzaný neakceptovateľnými prejavmi extrémizmu. Odsudzujeme akékoľvek policajné násilie a očakávame reformu postupov polície, ktoré zabránia podobným incidentom a zbytočným úmrtiam v budúcnosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, pod ktoré sa okrem Štefanca podpísali aj Monika Beňová, Vladimír Bilčík, Robert Hajšel, Eugen Jurzyca, Miriam Lexmann, Peter Pollák a Michal Wiezik.

Poslanci okrem iného upozornili na skutočnosť, že bezpečnostné zložky v krajinách EÚ musia zaobchádzať s občanmi bez ohľadu na ich pôvod a národnosť.

Viac o téme: KDHMiriam LexmanJozef Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu