Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ide do tuhého! Hoaxy už Slovákom prerastajú cez hlavu, MIMORIADNE nebezpečné klamstvo o koronavíruse

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Antonio Calanni)

BRATISLAVA - Tisíce Slovákov uverili obrovskému klamstvu! Polícia upozornila na mimoriadne nebezpečný hoax, ktorý sa šíri na sociálnej sieti. Statusom sa už zaoberá polícia. Vysvetlenie poskytla aj dotknutá nemocnica. Pozrite sa na fakty, ktoré dokazujú, že by ste nemali veriť všetkému, čo "niekto", koho ani nepoznáte, napíše na internete.

KORONAVÍRUS v bratislavskej škôlke: Nakaziť sa mohlo ďalších osem ľudí! Poslankyňa zvažuje právne kroky

Na profile istej pani Ruženy sa objavil príbeh, ktorému malo uveriť veľké množstvo Slovákov. Žena opisovala, že bola na pohrebe tety jej nevesty v Piešťanoch, kde sa dozvedela šokujúce informácie. Ženu, ktorá mala mať cirhózu pečene v pokročilom štádiu, mala doktorka v miestnej nemocnici poslať do karantény len preto, že zakašľala.

Bez akéhokoľvek vyšetrenia ju mali napojiť na pľúcnu ventiláciu, neurobili jej ani testy. O dve hodiny už mala byť mŕtva. Príbuzní nemali dostať lekársku správu, len úmrtný list, v ktorom stálo slovo "covid". So zosnulou sa dokonca nemohli rozlúčiť. "A bola v tom vreci vôbec naša Majka?" napísala Ružena s tým, že ženu vôbec netestovali na obávaný koronavírus.

Ide do tuhého! Hoaxy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Polícia SR)

Na smutnom príbehu však nesedí viacero informácií. Ani len dátum, kedy mala žena skončiť v nemocnici - 29. august totiž nevychádzal na piatok, ale na sobotu. Polícia v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR overovala aj ďalšie informácie.

Nemocnica v Piešťanoch nemala v danom období pacientku, ktorá je opísaná v statuse. Doposiaľ taktiež nezaznamenali žiadny prípad pacienta infikovaného koronavírusom. V meste Piešťany sa v daný deň nekonal ani pohreb ženy s menom Mária. 

"Tým však preverovanie zo strany kolegov z ministerstva zdravotníctva neskončilo. Zistili ešte takúto informáciu: V rovnakom období bola v inom meste hospitalizovaná pacientka s cirhózou pečene (alkohol), test na koronavírus bol u nej negatívny, príčina úmrtia - metabolický rozvrat pri cirhóze (bronchopneumónia)," dodali ochrancovia zákona.

Pocit vlastnej dôležitosti

Užívateľský účet, na ktorom sa objavilo spomínané klamstvo, už nie je dostupný. Na obrázku v článku však môžete vidieť názov aj fotografiu účtu. Je dobré si ich uložiť v pamäti. Nie je totiž vylúčené, že niečo podobné sa bude opakovať. No tentokrát s inou závažnou dezinformáciu v "hlavnej úlohe".

Statusom sa bude zaoberať kriminálna polícia. Posvietia si na to, či nejde o šírenie poplašnej správy. "Síce bol status už zmazaný, bol kompletne zálohovaný. Ešte včera mal viac ako 1 800 zdieľaní, čo znamená, že sa dostal k viac ako 10 000 užívateľom Facebooku. V diskusii mnohí ľudia vyjadrovali pohoršenie nad postupom lekárov, čím preukázateľne uverili zverejnenému textu," opísala polícia s tým, že takéto statusy sú mimoriadne nebezpečné. Prečo? 

Na Facebooku sa objavil ďalší HOAX: Nepravdivé štatistiky o úmrtiach na KORONAVÍRUS

Hovoria totiž o konkrétnom príbehu jedného človeka, nezovšeobecňujú. "Majú tak potenciál nielen ovplyvniť zdravie a život tisícov oklamaných ľudí, ale v krajnej situácii aj vyvolať nepokoje," varovala polícia a priblížila, prečo vlastne ľudia šíria takéto klamstvá. Čo ich motivuje?

  • zo psychologického hľadiska si takýmto spôsobom vytvárajú pocit vlastnej dôležitosti svojej osoby - sú to oni, ktorí "odhaľujú prísne zatajované informácie" zo strany štátnych inštitúcií, nedajú sa tak ľahko "nachytať", sú vždy o krok vpred
  • cielene spochybňujú postupy štátnych inštitúcií v boji proti koronavírusu, uprednostňujú svoj egoistický prístup a ohrozujú tak ľudí, ktorí ich klamstvám uveria

MIMORIADNE NEBEZPEČNÝ HOAX O KORONAVÍRUSE: TISÍCE SLOVÁKOV UVERILI OBROVSKÉMU KLAMSTVU, STATUSOM SA ZAOBERÁ POLÍCIA V...

Uverejnil používateľ Hoaxy a podvody - Polícia SR Štvrtok 3. septembra 2020
Viac o téme: HoaxKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu