Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mijatovičová z Rady Európy o kauze Kuciak: Je ešte čo robiť, aby sa zaistila spravodlivosť

Dunja Mijatovičová Zobraziť galériu (4)
Dunja Mijatovičová (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Bandic)

ŠTRASBURG - Oslobodzujúci rozsudok voči Marianovi K. a Alene Zs. v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ukazuje potrebu vynaložiť ešte množstvo úsilia, aby sa zaistila spravodlivosť, napísala na svojom twitterovom účte komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

"Viac ako dva a pol roka po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je dnešný verdikt súdu znakom toho, že je ešte čo robiť, aby sa zaistila spravodlivosť a zabránilo sa beztrestnosti. Rodiny a kolegovia oboch obetí, ako aj celá slovenská spoločnosť, si to totiž zaslúžia," uviedla Mijatovičová.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný.

Mijatovičová z Rady Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala vláda Petra Pellegriniho.

Verdikt odsúdili IPI aj RSF

Oslobodzujúci rozsudok voči Marianovi K. a Alene Zs. v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je úderom pre spravodlivosť a boj proti beztrestnosti. Vyhlásil to vo štvrtok Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni.

Námestník riaditeľa IPI Scott Griffen, ktorý sa zúčastnil na vypočúvaní, uviedol: "Sme neskutočne sklamaní z tohto verdiktu, ktorý opakuje tragický model, ktorý vidíme na celom svete - strelci idú do väzenia, zatiaľ čo tí, ktorí nesú za vraždu hlavnú zodpovednosť, zostanú na slobode."

"Toto však nemôže byť koniec. Boj za spravodlivosť musí pokračovať. Vyšetrovatelia a prokuratúra musia opäť začať pracovať, musia vytrvať a zaistiť, že tento prípad sa nestane len ďalšou chladnou štatistikou v boji proti beztrestnosti," apeloval Griffen. IPI proces s osobami podozrivými z vraždy Kuciaka a jeho snúbenice podrobne monitoroval a jeho členovia navštívili Bratislavu počas uplynulého roku a pol viac ako desaťkrát.

Mijatovičová z Rady Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Dlhoočakávaný štvrtkový verdikt odsúdila i organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Generálny tajomník RSF Christophe Deloire na oficiálnom účte RSF na Twitteri napísal, že rozsudok jeho organizáciu šokoval, keďže ľudia obvinení zo zosnovania a sprostredkovania vraždy boli zbavení obvinení. Táto skutočnosť je podľa Deloirea "dôkazom o obrovskom zlyhaní vyšetrovacích orgánov a súdnictva".

"Očakávali sme, že Slovensko pôjde v oblasti stíhania a odsúdenia zločinov voči novinárom príkladom. Namiesto toho zostávame v situácii beztrestnosti. Kto si objednal vraždu Jána Kuciaka? Prečo bol zabitý? Mali by sme mať jasnú odpoveď," vyzval Deloire.

Jourová: Chápeme, že verdikt nie je právoplatný

Na oslobodzujúci rozsudok voči Marianovi K. a Alene Zs. v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo štvrtok zareagovala aj podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, ktorá vývoj tejto kauzy sledovala aj počas predošlého mandátu v exekutíve EÚ, kde bola zodpovedná za rezort spravodlivosti.

"Čo najdôraznejšie sme odsúdili vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vyzvali sme slovenské orgány, aby vyšetrili a postavili zodpovedné osoby pred súd. Toto očakávanie sa nezmenilo. Chápeme, že súdne konania ešte nie sú ukončené," uviedla Jourová v mene eurokomisie na svojom účte na Twitteri.

Věra Jourová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Jourová od chvíle, keď sa dozvedela o dvojnásobnej vražde slovenského novinára a jeho snúbenice, upozorňovala nielen na potrebu potrestať vinníkov, ale upozorňovala tiež, že členské krajiny EÚ musia vyvinúť väčšie úsilie na ochranu novinárov.

V tomto duchu vystúpila aj vo februári na podujatí v Európskom parlamente v Bruseli s názvom Nesmrteľná pravda (Immortal Truth). Išlo o akciu, ktorá bola venovaná spomienke zavraždených novinárov Jána Kuciaka zo Slovenska a Daphne Caruanovej-Galiziovej z Malty, ako aj Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej.

Jourová vo februári spomenula potrebu vytvorenia špeciálneho fondu na pomoc novinárom, ktorých neprávom a účelovo zažalovali. Jourová sa v roku 2018 v súvislosti s vyšetrovaním dvojnásobnej vraždy stretla so zástupcom generálneho prokurátora i s dozorujúcim prokurátorom a v mene EÚ ponúkla slovenským orgánom pomoc Europolu a Eurojustu.

Viac o téme: VraždaVerdiktRozsudokSúd SlovenskoRada EurópyJán KuciakDunja Mijatovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu