Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nový sudca si vyžaduje nové dokazovanie: Súdna kauza zariadenia Iris pokračuje

Kauza zariadenia pre seniorov Iris.
Kauza zariadenia pre seniorov Iris. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Doteraz celé vykonané dokazovanie v kauze zariadenia pre seniorov Iris, kde figuruje obžalovaný falošný lekár Ivan B. a falošná sestrička Vanessa P., sa musí pred novým sudcom Okresného súdu (OS) Bratislava I vykonať nanovo.

Situáciu skomplikovalo to, že doterajší zákonný sudca OS Bratislava I Roland Kemény je približne od marca dlhodobo práceneschopný a jeho trestné veci museli prerozdeľovať medzi iných sudcov. Ivana B. medzičasom prepustili na slobodu.

"I. B. na výsluchu pri rozhodovaní o jeho žiadosti o prepustenie z väzby nesúhlasil so zmenou samosudcu, a preto bude v zmysle Trestného poriadku potrebné vykonať celé dokazovanie na hlavnom pojednávaní od začiatku. Pritom nový zákonný sudca po riadnom oboznámení sa a naštudovaní veci bude ďalej postupovať v zmysle Trestného poriadku," sprostredkoval odpoveď nového zákonného sudcu Branislava Harabina vyšší štátny úradník Krajského súdu (KS) v Bratislave Zoltán Valentovič.

O prepustení Ivana B. na slobodu rozhodol 14. augusta KS v Bratislave. Súd na základe sťažnosti proti uzneseniu OS Bratislava I z 24. júla toto uznesenie zrušil a obžalovaného prepustil z väzby na slobodu, avšak bez náhrad väzby.

OS Bratislava I pôvodne síce prepustil Ivana B. z väzby na slobodu, ale s povinnosťami a obmedzeniami, a to pravidelne sa dostavovať k probačnému a mediačnému úradníkovi, uložil mu zákaz vycestovať počas trvania trestného stíhania z územia SR, povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu svojho pobytu a ďalšie. Zároveň mu nariadil kontrolu uložených obmedzení a povinností technickými prostriedkami.

Spoluobžalovaná Vanessa P. urobila v októbri 2019 pred samosudcom vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov rozhodoval Ivan B., ktorého videla zavádzať pacientom kanylu. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala tiež, že v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol ona, Ivan B. i ďalšie osoby. Ivan B. mal zároveň kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.

Obaja sú obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. V zariadení mali klientom indikovať a podávať lieky a liečivá intravenózne, intramuskulárne vo forme tabliet a kvapiek, a to aj napriek tomu, že na to nemali predpísanú odbornú spôsobilosť. Mohlo tak dôjsť k ohrozeniu zdravia až k smrti klientov. V zariadení zomrelo viacero pacientov a niektorých z nich exhumovali. Veľa pacientov sa však spopolnilo.

Viac o téme: ZariadenieSudcaNovéKauzaDokazovanieIris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu