Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Termín procesu v kauze vrážd starčekov vo Vinosadoch vytýčený nie je

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Termín procesu v kauze vrážd dvoch dôchodcov, ktoré sa odohrali v marci 2010 v obci Vinosady v okrese Pezinok po tom, čo sa zmenil v prípade zákonný sudca Okresného súdu Bratislava I (OS), vytýčený zatiaľ nie je.

V kauze, kde figuruje hlavný obžalovaný Márius M., mal pôvodný sudca OS Bratislava I Roland Kemény pojednávať v marci tohto roku. Termín však bol zrušený z dôvodu práceneschopnosti sudcu. Následne sa Keményho trestné prípady začali prerozdeľovať medzi iných sudov. "Trestná vec obžalovaného Máriusa M. bola pridelená novému zákonnému sudcovi po prerozdelení vecí od pôvodného sudcu s tým, že nový sudca sa postupne oboznamuje s pridelenými vecami. Po ich riadnom naštudovaní bude postupovať v zmysle trestného poriadku," uviedol vyšší súdny úradník Krajského súdu v Bratislave Zoltán Valentovič. Novým zákonným sudcom vo veci je Branislav Harabin.

OS Bratislava I v máji 2016 odsúdil obžalovaného Máriusa M. na trest odňatia slobody vo výmere 20 rokov so zaradením do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Druhého obžalovaného Lukáša T. oslobodil spod obžaloby Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave. Verdikt nebol právoplatný. Krajský súd v Bratislave v septembri 2017 zrušil rozsudok v odsudzujúcej časti v celom rozsahu vo vzťahu k Máriusovi M. Zistil viacero procesných pochybení OS pri vykonávaní dokazovania. Zároveň prikázal doplniť znalecké dokazovanie v odbore antropológia. Po vrátení prípadu na súd prvého stupňa od novembra 2018 do decembra 2019 bolo vytýčených v prípade šesť hlavných pojednávaní, všetky však odročili.

Okresný súd Bratislava I prvostupňový rozsudok vyniesol 12. mája 2016. Lukáša T. vtedy oslobodil, keďže nebolo preukázané, že sa na činoch spoločne s Máriusom M. podieľal. Voči rozsudku sa odvolal obhajca Máriusa M. aj prokurátor. Lukášovi T. navrhol prokurátor KP v Bratislave len desaťročný trest odňatia slobody, keďže bol v čase spáchania činu mladistvým. Obeťami tínedžerov boli 99-ročný Američan a 83-ročný dôchodca z Vinosadov. Mladíci boli obžalovaní z vraždy spolupáchateľstvom čiastočne dokonanej a čiastočne v štádiu pokusu.

V čase dvojnásobnej vraždy z marca 2010 v obci Vinosady mal jeden z obvinených 19 a druhý 17 rokov. Obaja podľa obžaloby vnikli do rodinného domu na Modranskej ulici. Starci zomreli na následky úderov a bodnorezných zranení. V dome sa nachádzala aj 80-ročná žena, ktorú sa mladíci rovnako pokúsili usmrtiť. Spôsobili jej päť bodných rán na chrbte a dve bodné rany v oblasti hrude.

Viac o téme: VraždaKauzaSúd Vinosady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu