Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Krajčí podáva trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy

(Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením z trestného činu šírenia poplašnej správy. Ide o informácie publikované prostredníctvom internetovej stránky Bádateľ, ktoré občanov nabádajú k občianskej neposlušnosti, mareniu prijatých opatrení na zabránenie šíreniu ochorenia COVID-19 či odmietaniu očkovania. V piatok o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

"Webová stránka Bádateľ dlhodobo šíri medicínske nezmysly a hoaxy, často sú to napríklad dezinformácie o vakcinácii alebo o liečbe rakoviny. Lacnými nadpismi ľudí najprv šokuje a potom na nich zarába peniaze tým, že im ponúkajú výživové doplnky a rôzne produkty. V poslednom čase tento portál prekračuje všetky hranice. V čase, keď nám rastie počet nových prípadov nakazených novým koronavírusom, táto stránka straší ľudí klamlivými správami o nosení rúška, ktoré opakovane vyvracajú naši odborníci a lekári," uviedol Krajčí, ktorému sa nepáči, že v uplynulých dňoch portál otvorene navádza ľudí, aby obchádzali a nedodržiavali opatrenia.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Zarábanie" na strašení verejnosti uprostred pandémie "lacnými lžami" považuje za "ľudsky odporné, medicínsky toxické". Zdôraznil, že rešpektuje slobodu slova, ale aj tá musí mať podľa Krajčího určité hranice. "Hlavnou úlohou MZ SR je chrániť verejné zdravie a my urobíme všetko pre to, aby sme zvládli aj druhú vlnu pandémie nového koronavírusu," doplnil šéf rezortu zdravotníctva s tým, že kontaktovali aj predstaviteľov sociálnej siete a apelujú na nich, aby si plnili svoje sľuby, že budú vytláčať a mazať škodlivé a lživé príspevky o novom koronavíruse, a chcú od nich, aby to robili aj na Slovensku.

Potvrdil, že na podnet ministerstva na sociálnej sieti zmazali už niekoľko hoaxov, v komunikácii a v boji proti dezinformáciám chce rezort pokračovať. "Aj ja osobne sa budem snažiť čo najviac vysvetľovať rôzne nedorozumenia a mýty, ktoré tu kolujú. Ale pri tých najextrémnejších prípadoch využijeme všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii," komentoval Krajčí. Ľudí vyzval, aby sa pokúsili aj oni komunikovať so svojimi známymi a priateľsky ich upozorniť, keď zdieľajú nedôveryhodný zdroj. Odporúča im napríklad obrátiť sa na stránky rezortu zdravotníctva.

"Iba takto môžeme zvládnuť druhú vlnu nového koronavírusu - keď si budeme pomáhať a keď budeme zodpovední. Pandémia nového koronavírusu stále trvá, preto je dôležité, aby sme sa všetci správali zodpovedne a dodržiavali hygienické opatrenia. Kľúčová je v tomto najmä zásada R. O. R., teda dôkladné umývanie rúk, dostatočný odstup a nosenie rúška na verejných miestach v interiéroch, ako je napríklad mestská hromadná doprava," uzavrel.

Viac o téme: Trestné oznámenieOĽaNOPoplašná správaMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu