Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Nové pravidlá pri nosení rúšok od SEPTEMBRA: Na dva týždne sa treba pripraviť na toto!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spresnil, ako budú žiaci na školách od začiatku nového školského roka nosiť rúška. Opatrenie bude platiť dva týždne, teda od 2. septembra od 06.00 h do 14. septembra do 18.00 h. V piatok o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Výnimky z nosenia rúšok po novom pribudnú u žiakov prvého stupňa základnej školy v interiéri školy v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Hygienici však doplnili, že ak tieto deti budú rúško na tvári akceptovať, jeho nosenie jednoznačne odporúčajú. Rúško rovnako nebudú musieť nosiť žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo so sluchovým postihnutím.

Pribúda povinnosť pre zamestnancov

Povinnosť nosiť rúška naopak pribudne pedagogickým zamestnancom a odborným zamestnancom, napríklad asistentom učiteľa alebo špeciálnym pedagógom v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Taktiež bude povinnosťou u osôb s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a osôb s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých by nosenie rúška mohlo viesť k zhoršeniu stavu. ÚVZ SR vysvetlil, že k vypusteniu výnimky sa pristúpilo z dôvodu, že mnohí výnimku zneužívali.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Táto výnimka bola stanovená aj s ohľadom na horúce dni počas letných mesiacov, ktoré už v septembri nebývajú tak časté. Rovnako treba brať ohľad na to, že sa blíži obdobie zvýšeného výskytu respiračných infektov a rúška spolu s umývaním rúk a dodržiavaním sociálneho odstupu predstavujú jednoduchú a veľmi účinnú prevenciu šírenia respiračných ochorení, vrátane ochorenia COVID-19. Preto by sme radi povzbudili osoby, ktorých sa doteraz výnimka týkala, aby na toto opatrenie nazerali ako na krok, ktorý má aj ich chrániť počas času nevyhnutného pre pobyt v priestoroch, kde je nosenie rúška povinné a nevnímali túto povinnosť ako záťaž," uviedla Račková.

Kto nebude musieť nosiť rúško

Rúško naďalej nebudú musieť nosiť deti do troch rokov veku, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, vodiči verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne oddelene od ostatného priestoru určeného na prepravu osôb, žiaci pri konaní prijímacích skúšok, komisionálnych skúšok, jazykových skúšok, skúšok odbornej spôsobilosti na výkon povolania a pri ukončovaní výchovy a vzdelávania.

KORONAVÍRUS Nové pravidlá pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Šport, deti v škôlke či nevesta a ženich...

Rovnako rúško nebudú musieť mať poslucháči pri konaní štátnych jazykových skúšok, deti v interiéri materskej školy a jaslí, osoby pri výkone športu, fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania, osoby nevesty a ženícha pri svadbe, deti pristupujúce k prvému svätému prijímaniu, účinkujúci pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu a výkonní umelci pri podávaní umeleckého výkonu, osoby vo wellness a umelých kúpaliskách, účastníci zotavovacích podujatí pre deti a mládež, vrátane personálu, pri všetkých aktivitách v rámci lokality, vyhradenej na konanie daného zotavovacieho podujatia, ako aj pri pobyte vo voľnej prírode, zamestnanci vykonávajúci prácu v spoločnom pracovnom priestore, ak sú od seba, alebo od iných osôb vzdialení minimálne dva metre, alebo zamestnanec, ktorý sa nachádza na pracovisku sám.

Rúška aj vo vonkajších priestoroch

Úrad verejného zdravotníctva spresnil opatrenia proti pandémii ochorenia COVID-19 a povinnosti, ktoré budú mať od začiatku septembra majitelia prevádzok. Opatrenie sa po novom vzťahuje na všetky prevádzky, pričom doteraz sa vzťahovalo na maloobchod a prevádzky poskytujúce služby. Okrem pravidelnej dezinfekcie, vetrania a obmedzenia počtu zákazníkov bude napríklad povinné nosenie rúška aj vo vonkajších priestoroch prevádzok. V piatok o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Za rizikové prevádzky označila Račková okrem iných aj akvaparky a kúpaliská. "Obmedzuje sa maximálna návštevnosť akvaparkov a kúpalísk na 1000 osôb v jednom okamihu," uviedla. "Treba zohľadniť fakt, že na kúpaliskách a v akvaparkoch nie je povinnosť nosiť rúška a blíži sa obdobie zvýšeného výskytu respiračných infektov. Vzhľadom na to, že sa prikročilo k obmedzeniu maximálneho počtu ľudí na hromadných podujatiach na 1000 osôb v jednom okamihu, rovnaká hranica sa určila aj pre akvaparky a kúpaliská," uviedla Račková.  

V prevádzkach verejného stravovania zákazníci pri konzumácii nemusia mať rúško, no prevádzkovatelia musia napríklad dezinfikovať stoly a dotykové plochy po každom zákazníkovi. Príbor nesmie byť voľne dostupný, ale ho musí obsluha priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.

V taxislužbách odporúča ÚVZ cestujúcim sedieť na zadnom sedadle a odporúčaním je zatiaľ aj oddelenie priestoru vodiča od priestoru pre pasažiera. Vodič musí vydezinfikovať priestor pre zákazníkov po každom klientovi. Podobne musia po každom klientovi dezinfikovať priestory aj prevádzky starostlivosti o ľudské telo. Tie si musia okrem iného upraviť časový harmonogram tak, aby medzi jednotlivými zákazníkmi bol vždy priestor na upratanie a dezinfekciu pracovného miesta.

Zmeny aj pri podujatiach

Úrad verejného zdravotníctva vydal opatrenie, v ktorom pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu od 1. septembra zakazuje usporadúvať hromadné športové, kultúrne či spoločenské podujatia v exteriéroch nad 1000 osôb, alebo v interiéroch nad 500 osôb. Výnimku zo zákazu budú mať hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, a to nie starším ako 12 hodín. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Tento zákaz sa nevzťahuje na bohoslužby, prvé sväté prijímanie, sviatosť birmovania, pohrebné obrady a sobášne obrady, vrátane civilných. Obmedzenie sa netýka ani zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy či zasadnutia, ktoré sa uskutočňuje na základe zákona.

Hrozba vysokej pokuty

Viaceré protiepidemické opatrenia sa zavádzajú aj pri schôdzach štátnych orgánov či orgánov územnej samosprávy. Aj tu musí byť zabezpečená dezinfekcia rúk i priestorov, nosenie ochranných rúšok, zabezpečené dostatočné vetranie priestorov či zakázané podávanie rúk. Za nerešpektovanie opatrenia môže príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uložiť pokutu do 20.000 eur.

Od septembra sa mení aj spôsob cestovania

Úrad verejného zdravotníctva aktualizoval opatrenia v súvislosti s prekročením hraníc SR. Medzi rizikové krajiny budú od 1. septembra od 7.00 h zaradené aj Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Osoby prichádzajúce z rizikových krajín budú musieť absolvovať domácu karanténu. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

Osobám, ktoré sa nachádzali 14 dní pred príchodom na Slovensko na území rizikovej krajiny Európskej únie a zároveň v tomto období nenavštívili rizikovú krajinu mimo Európskej únie (EÚ), úrad nariadil izoláciu v domácom prostredí až do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19.

Podľa nariadenia hygienikov musia toto vyšetrenie absolvovať najskôr piaty deň po príchode z cudziny. Osoby bez príznakov môžu opustiť domácu izoláciu po desiatom dni aj bez absolvovania testu. Od povinnosti absolvovať RT-PCR test sú oslobodené deti do troch rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo pediater dieťaťa neurčí inak.

Návrat z rizikovej krajiny bude nasledovaný izoláciou

Osoby, ktoré pred príchodom na Slovensko navštívili počas predchádzajúcich 14 dní rizikovú krajinu mimo EÚ, nemôžu opustiť domácu izoláciu bez negatívneho výsledku RT-PCR testu. V domácej izolácii musia po túto dobu zostať aj ostatní členovia domácnosti. Ešte pred prekročením hraníc z Ukrajiny na SR sa budú musieť osoby podľa nariadenia ÚVZ zaregistrovať na http://korona.gov.sk/ehranica. Bez tohto potvrdenia nebudú môcť vstúpiť na územie SR. Občania mimo EÚ budú musieť mať toto potvrdenie k dispozícii počas celého pobytu.

Nariadenie spresňuje, kto sa po príchode na územie SR musí preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, ktoré nie je staršie ako 96 hodín. Konzílium odborníkov naďalej ľuďom odporúča zvážiť cestovanie do zahraničia.

Viac o téme: OpatreniaRúškaKoronavírusÚrad verejného zdravotníctvaŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu