Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V stredu zasadala Rada pre vysielanie a retransmisiu: Udelila niekoľko pokút i upozornení

Budova RTVS
Budova RTVS (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila na svojom stredajšom zasadnutí viacero finančných sankcií a tiež upozornení na porušenie zákona. Začala tiež niekoľko správnych konaní. Informovala o tom hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.

Pokutu 663 eur udelila vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a jeho programovej službe Jednotka. Dôvodom bolo, že 7. januára 2020 štyrikrát odvysielala upútavky na program Kolonáda, ktoré neboli označené totožným grafickým symbolom ako samotný program. Dvojka zas dostala pokutu 165 eur preto, lebo nedodala rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z 1. januára 2020 v čase od 11.00 h do 14.00 h.

TV Markíza a jej programová služba Dajto dostala pokutu 3319 eur za to, že v decembri odvysielala upútavky na programy, "ktoré obsahovali výňatky z programov, na ktoré upútavajú, znázorňujúce scény násilia". Za podobné porušenie dostal pokutu 3319 eur aj vysielateľ MAC TV a jeho programová služba Joj Plus. Okrem toho dostala pokutu 165 eur za to, že nedodala rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu odvysielaného 20. decembra 2019.

V súvislosti s porušením zákazu vysielania politickej reklamy upozornila RVR na porušenie zákona vysielateľa TV Mistral. Jeho programová služba TV Mistral podľa RVR 2. januára 2020 11-krát odvysielala Novoročný príhovor primátora, ktorý podporoval Viliama Záhorčáka kandidujúceho vo voľbách do Národnej rady SR, "ktorý naplnil definíciu politickej reklamy, čím došlo k porušeniu zákazu vysielania politickej reklamy".

Sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona udelila aj TV Lux. Upozornila vysielateľa, že 16. novembra minulého roka odvysielala televízia program Trnavská novéna, vo vzťahu k obsahu ktorého "vysielateľ nezabezpečil informačnú všestrannosť a názorovú pluralitu v primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti".

Hovorkyňa RVR vysvetlila, že z dôvodu ekonomických dosahov na elektronické médiá spôsobených súčasnou situáciou udeľovala RVR aj v stredu sankcie na najnižšej zákonom prípustnej úrovni. "Rada bude počas mimoriadneho obdobia šírenia ochorenia COVID-19, okrem výnimočných prípadov závažného porušenia zákona, takto postupovať aj naďalej," dodala Čaučíková.

Viac o téme: PokutyVysielanieRVRUpozorneniaPorušenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu