Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rezort diplomacie: Leščeňa by bol prvým diplomatom, ktorý by získal azyl na Slovensku

Igor Leščeňa
Igor Leščeňa (Zdroj: YouTube/Dmitriy Babenko)

BRATISLAVA - Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa by bol prvým diplomatom, ktorému by SR udelila azyl, ak by oň požiadal. Riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga potvrdil, že "Slovensko takúto situáciu doposiaľ v praktickej rovine neriešilo".

Podľa slovenského zákona o azyle však nie je pri postupe udeľovania azylu diplomatický status relevantný. "Aj diplomat by teda bol podľa tohto zákona žiadateľom ako každá iná osoba a vo svojej žiadosti by musel vyšpecifikovať skutočnosti, pre ktoré o azyl žiada, napríklad z dôvodu prenasledovania za politické názory," uviedol Tomaga.

Slovenské ministerstvo podľa Tomagu nemá vedomosť o tom, či niektorý zo štátov Vyšehradskej štvorky udelil azyl diplomatovi. Zahraniční politici však už v niektorých krajinách V4 azyl dostali. Napríklad Česko udelilo v roku 2011 politický azyl bývalému ukrajinskému ministrovi hospodárstva Bohdanovi Danylyšinovi a bieloruskému opozičnému predstaviteľovi Alesovi Michalevičovi. V roku 2012 ho udelilo Olexandrovi Tymošenkovi, manželovi bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej. V roku 2018 dostal bývalý premiér Severného Macedónska Nikola Gruevski azyl v Maďarsku.

Leščeňa rezignoval z postu veľvyslanca na Slovensku v utorok 18. augusta. Stalo sa tak po tom, čo podporil občanov Bieloruska, ktorí protestujú proti údajne sfalšovaným výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko. Slovenský premiér Igor Matovič (OĽANO) minulý týždeň vyhlásil, že keby sa Leščeňa pre svoj postoj nemohol vrátiť do Bieloruska a požiadal by na Slovensku o azyl, za svoju odvahu by ho mal dostať.

Viac o téme: AzylŽiadosťMinisterstvo zahraničných vecíZískanieSlovenskoIgor Leščeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu