Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pohyb medveďa v meste Vysoké Tatry súvisí s nezabezpečenými kontajnermi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Ted S. Warren)

VYSOKÉ TATRY – Pohyb medveďa hnedého v meste Vysoké Tatry súvisí s ľahko dostupným komunálnym odpadom. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR eviduje na území mesta 115 nezabezpečených stojísk odpadu. Informácie pre TASR poskytli z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Reagovali tak na tvrdenia mesta Vysoké Tatry, ktoré hovorí o probléme s medveďou populáciou a žiada ministerstvo o riešenie situácie.

„Štátni ochranári zo zásahového tímu v tejto veci komunikujú s mestom Vysoké Tatry. Komplexné a dôkladné zabezpečenie komunálneho odpadu je kľúčovým koncepčným riešením, pri ktorom existuje predpoklad, že sa podstatným spôsobom zníži počet výskytov medveďa hnedého v intravilánoch a v bezprostrednom okolí tatranských osád,“ uviedli z odboru komunikácie MŽP.

Ešte začiatkom júna 2020 doručili na envirorezort žiadosť mesta Vysoké Tatry o ochranný odstrel piatich medveďov. Odbor štátnej správy ochrany prírody a krajiny ministerstva životného prostredia nepovolil mestu výnimku na ich usmrtenie. Žiadosť postúpili na priame vybavenie zásahovému tímu ŠOP SR, ktorý zhodnotil reálny stav v území a navrhol mestu opatrenia na elimináciu pohybu medveďa hnedého.

Envirorezort upozorňuje, že medveď hnedý je chránený živočích v zmysle slovenskej a európskej legislatívy. V súvislosti s ich odstrelom v Tatrách minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v minulosti zdôraznil, že na tatranské medvede sa poľovať nebude. „Chceme ich aj naďalej chrániť a považujem ich za národné bohatstvo,“ skonštatoval.

Samosprávy, v katastri ktorých sa vyskytujú dravé šelmy, sú podľa ministerstva povinné zabezpečiť dôslednú ochranu odpadových kontajnerov, aby sa vylúčilo akékoľvek prilákanie medveďov na zvyšky potravín. „Rezort životného prostredia podporil dôkladné zabezpečenie kontajnerových stojísk aj finančne. Napríklad na ich vybudovanie v Tatrách prispel sumou 1,4 milióna eur,“ zdôraznili z odboru komunikácie MŽP. Mesto Vysoké Tatry v piatok upozornilo na problém s medveďou populáciou. Argumentovalo najmä zvýšeným počtom stretnutí človeka s medveďom. Kým v roku 2009 to bolo 48 stretnutí človeka s medveďom, vlani 959. Samospráva požiadala ministerstvo životného prostredia o riešenie situácie. 

Viac o téme: MedveďKontajneryVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu