Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

IstroAnalytica navrhuje zvýšiť pandemickú OČR a zaviesť pandemickú PN

Peter Helexa
Peter Helexa (Zdroj: IstroAnalytica)

BRATISLAVA - IstroAnalytica navrhuje zvýšiť pandemickú OČR na výšku 100% vymeriavacieho základu. Zároveň inštitút navrhuje garantovať príjem pre zamestnancov prvej línie v prípade ochorenia alebo karantény tak isto do 100% výšky vymeriavacieho základu.

„Je v sociálnom aj ekonomickom záujme SR systematicky a v dostatočnej miere kompenzovať najohrozenejším skupinám obyvateľstva výpadok príjmu,“ uviedol výkonný riaditeľ IstroAnalytica, Peter Helexa. IstroAnalytica navrhuje navrhované nasledovné opatrenia:

1. Zvýšenie pandemickej OČR na 100% vymeriavacieho základu

Zvýšiť výšku pandemickej OČR z 55% na 100% vymeriavacieho základu, a to so spätnou platnosťou od času štátom nariadeného uzavretia školských zariadení počas prvej vlny pandémie. V SR je v súčasnosti kľúčovým opatrením zavedenie OČR pre rodiča vo výške 55% vymeriavacieho základu. Aktuálne nastavená výška OČR je nielen nedostačujúca z hľadiska finančných potrieb rodiny (OČR v jednej a tej istej výške bez ohľadu na počet detí v rodine), ale naviac aj finančne neadekvátna voči iným formám podpory zo strany štátu, akým je napr. forma „Kurzarbeitu“.

2. Zavedenie jednorazového podporného príspevku na dieťa vo výške 100 EUR

IstroAnalytica zároveň navrhuje zaviesť jednorazový podporný príspevok na dieťa vo výške 100 EUR vyplácaný v 3Q 2020 ako kompenzáciu za zvýšené nároky rodičov v období prvej vlny pandémie. Takýto jednorazový príspevok rodičom bude v septembri vyplatený aj v Rakúsku vo výške 360 EUR a v Nemecku vo výške 300 EUR.

3. Zavedenie pandemickej PN

Pandemická PN lepšie ochráni zamestnancov v prvej línii pred výpadkom príjmu v prípade nakazenia COVID-19 alebo karantény, a finančne podporí v prípade ich úmrtia na toto ochorenie ich rodiny.

V prípade ochorenia na COVID-19, alebo ním spôsobenej karantény, bude zamestnancovi počas pandemickej PN poskytnuté plnenie vo výške 100% vymeriavacieho základu.

V prípade úmrtia zamestnanca na COVID-19 v súvislosti s výkonom práce v prvej línií, bude pozostalým vyplatené plnenie vo výške ročného čistého príjmu zamestnanca.

Krytí pandemickou PN budú všetci zamestnanci, ktorí v rámci svojej pracovnej náplne pravidelne poskytujú služby v priamom styku verejnosti z dôvodu verejného záujmu. Napríklad lekári, zdravotné sestry, učitelia, policajti a hasiči v teréne, železničiari vo vlakoch a na staniciach, poštoví doručovatelia, priehradkoví zamestnanci, a podobne.

Náklady na pandemickú PN bude od prvého dňa znášať štát z dôvodu zabezpečenia verejného záujmu.

S príchodom ďalších vĺn pandémie je potrebné nastaviť také systémové opatrenia, ktoré budú zmierňovať dopady pandémie na slovenské rodiny. Navrhované opatrenia majú nielen ochrániť najviac ohrozené skupiny obyvateľstva pred stratou príjmu, ale zároveň aj prispieť k stabilizácií domáceho dopytu. Je neprípustné, aby sa opakovala situácia z prvej vlny pandémie, kedy ostala ekonomika paralyzovaná a tým vznikli škody, či už na strane zamestnávateľov, tým, že boli nútení mať zatvorené svoje prevádzky, ale aj na strane zamestnancov, ktorí zostali doma s obmedzeným príjmom.

„Dáta v centre riešenia verejných politík“

Inštitút stredoeurópskych štúdii IstroAnalytica je nezávislou mimovládnou organizáciou (občianskym združením), ktorej cieľom je zvyšovať kvalitu verejných politík, verejnej diskusie a v neposlednom rade aj kvalitu politických rozhodnutí na základe používania overených údajov, dát a faktov, ako aj zvyšovať životnú úroveň a zlepšovať kvalitu života obyvateľov SR zefektívňovaním verejných politík na všetkých úrovniach.

Inštitút IstroAnalytica bol založený v júni 2020 a jeho hlavný tím tvoria skúsení, angažovaní a dynamickí odborníci, ktorí spájajú svoje viac ako 20 ročné pracovné skúsenosti v rôznych odvetviach súkromného a verejného sektora s preukázateľnými schopnosťami v oblasti manažmentu, analýzy a nastavovania verejných politík, strategického poradenstva, komunikácie a vzťahov so štátnymi orgánmi.

Inštitút IstroAnalytica vedie výkonný riaditeľ Peter Helexa, zakladajúcimi členmi sú aj Boris Miškovič a Peter Poliak. IstroAnalytica do svojich odborných diskusií zapája aj Janu Gondovú, Martina Hasaya a Petra Valenta.

IstroAnalytica bude reflektovať na aktuálne témy s cieľom prezentovať analytickým a zrozumiteľným spôsobom postoj k nim, a podporovať tak verejnú diskusiu o kľúčových otázkach rezonujúcich v spoločnosti a výzvach, ktorým Slovensko čelí. Pre tento účel podporuje pluralitnú a otvorenú diskusiu odbornej verejnosti.

Prostredníctvom odborných štúdii, publikácií, prezentácii, podcastov a podujatí má IstroAnalytica za cieľ vytvárať jedinečný diskusný priestor pre všetkých, ktorí majú záujem o zlepšenie kvality verejných politík. Výstupy našej práce sú určené pre rôznorodé publikum tvorcov politík a tvorcov verejnej mienky.

Viac o téme: PandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu