Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko sa pridalo k svetu: Vláda vyzvala bieloruský režim k okamžitému ukončeniu násilia

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok a premiér SR Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok a premiér SR Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky bude na pôde Európskej únie podporovať rozhodnutia o cielených a reštriktívnych opatreniach voči osobám zodpovedným za násilie na občanoch Bieloruska protestujúcich proti nedodržiavaniu občianskych a ľudských práv.

Rovnako sa Slovensko zasadí za mobilizáciu všetkých nástrojov podpory občianskej bieloruskej spoločnosti a bude podporovať úsilie medzinárodného spoločenstva zastaviť eskaláciu napätia v Bielorusku. Vyplýva to zo stanoviska vlády SR k situácii v Bielorusku, ktoré v stredu kabinet prijal.

V stanovisku vyzvala vláda vedenie Bieloruska na okamžité ukončenie násilia a dodržiavanie základných ľudských práv a tiež spravodlivé vyšetrenie a potrestanie osôb zodpovedných za násilie. Kabinet vyzval k bezodkladnému prepusteniu zadržiavaných účastníkov pokojných protestov a iniciovaniu dialógu s občianskou spoločnosťou vedúceho k urýchlenému opakovaniu prezidentských volieb.

Slovensko sa pridalo k
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Intenzívne sledujeme situáciu v Bielorusku, je veľmi citlivá, tvrdí Naď

Vláda SR veľmi intenzívne a z rôznych hľadísk sleduje dianie po prezidentských voľbách v Bielorusku. Po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Situáciu v Bielorusku označil za veľmi citlivú a vyjadril nádej, že dôjde k jej upokojeniu. Vláda SR podľa šéfa rezortu obrany očakáva, aby netrpel ľud v Bielorusku a boli dodržiavané základné demokratické štandardy.

Uverejnil používateľ Topky.sk Streda 19. augusta 2020

"Odmietame, aby akákoľvek tretia strana vstupovala na územie Bieloruska. Nepáčia sa nám úvahy, ktoré sa šíria priestorom, že by mal niekto, nedajbože, vojensky zasahovať v Bielorusku," skonštatoval Naď. Vývoj situácie má podľa ministra dve alternatívy. "Buď alternatíva Československa v roku 1968, alebo Československa v roku 1989. Všetci veríme, že to bude skôr smerovať k tej druhej alternatíve," poznamenal. Myslí si, že by bolo krátkozraké, ak by sa akákoľvek iná krajina rozhodla vojensky zasiahnuť na území Bieloruska.

"Som presvedčený, že aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý považuje Bielorusko za blízkeho spojenca, a táto krajina je z geopolitického hľadiska dôležitá pre Rusko, si uvedomí, že silové riešenie nemôže priniesť pozitívny výsledok ani pre Rusko ako také," skonštatoval Naď. Ako tvrdí, silový zásah by otočil aj verejnú mienku v Bielorusku proti Ruskej federácii. Minister obrany zároveň deklaruje, že neprichádza k žiadnemu zgrupovaniu vojsk členských krajín NATO a k žiadnej operácii NATO za hranicami Bieloruska. "Je to nezmysel a takéto tvrdenia sú len snahou o odpútavanie pozornosti a hľadanie si vonkajšieho nepriateľa," uviedol.

Viac o téme: VládaSlovenskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu