Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lukašenko opäť vymenoval za premiéra Golovčenka: Opoziční aktivisti utekajú do zahraničia

Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (7)
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko opätovne vymenoval Romana Golovčenka za premiéra krajiny. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na miestnu tlačovú agentúru Belta, ktorá vo svojej správe citovala z príslušného prezidentského dekrétu.

Všetci členovia predchádzajúcej vlády si zachovali svoje pozície aj v novom kabinete, a to vrátane ministrov zahraničných vecí, vnútra i obrany. V Bielorusku sa konali prezidentské voľby 9. augusta. Podľa ústrednej volebnej komisie získal úradujúci prezident Lukašenko 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú rivalku, opozičnú kandidátku Sviatlanu Cichanovskú podporilo iba 10,1 percenta voličov.

Vláda pod vedením Golovčenka podala po zvolení staronového lídra demisiu 17. augusta, pričom všetci jej členovia boli poverení vykonávať svoje povinnosti až dovtedy, kým prezident nezloží nový kabinet. Golovčenkova vláda fungovala pred prezidentskými voľbami iba vyše dvoch mesiacov; vytvorená bola 4. júna.

Členské štáty Európskej únie neuznávajú výsledok prezidentských volieb v Bielorusku, oznámila v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová. Uviedla, že nedávne voľby v krajine neboli "ani slobodné, ani spravodlivé a z toho dôvodu výsledok týchto volieb nemožno uznať".

Protesty v Bielorusku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits, FILE)

Kancelárka zároveň odsúdila "brutálne násilie" voči pokojným demonštrantom v tejto krajine. Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu po videosummite uviedol, že EÚ čoskoro zavedie "značné množstvo" sankcií voči Bielorusku z dôvodu zmanipulovania volieb a násilného potláčania protestov v krajine.

Manželia Capkalovci sú momentálne v Poľsku

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že poprední aktivisti bieloruskej opozície Valeryj a Veranika Capkalovci dorazili do Poľska. Ako pripomenula tlačová agentúra AFP, táto členská krajina Európskej únie sa ujala vedenia európskej diplomacie v súvislosti s politickou krízou v susednom Bielorusku.

Úradujúci bieloruský prezident Alexandr Lukašenko čelí obrovskej vlne hnevu verejnosti, ktorá ho obviňuje zo sfalšovania výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Jeho odporcovia chcú, aby odstúpil a aby sa konali nové voľby. Rovnako ako manželia Capkalovci utiekla do zahraničia aj Lukašenkova hlavná súperka, opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská, ktorá sa teraz nachádza v pobaltskom štáte Litva.

Obyvatelia Minsku prišli vyjadriť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz "privítal Valeryjho a Veraniku Capkalovcov, ktorí včera prišli do Poľska", tweetoval v stredu poľský rezort diplomacie. Odkaz sprevádzali fotografie trojice. "Minister ocenil odhodlanie bieloruskej občianskej spoločnosti a prisľúbil podporu zo strany Poľska," dodalo ministerstvo. Bývalého bieloruského diplomata Valeryjho Capkalu odmietla Ústredná volebná komisia zaregistrovať ako kandidáta v nedávnych prezidentských voľbách v Bielorusku.

Capkalov volebný štáb a tím ďalšieho nezaregistrovaného uchádzača Viktara Babaryku sa následne spojili s Cichanovskej tímom, pričom počas predvolebnej kampane sa im spoločne podarilo stať sa pre časť Bielorusov symbolom politickej i spoločenskej zmeny. Veranika, ktorá sa výrazne angažovala v Cichanovskej kampani, v obave o svoju bezpečnosť krátko pred dňom konania volieb nasledovala svojho manžela a deti do Ruska, kam sa uchýlili.

Korčok privítal reakciu slovenských univerzít na pomoc Bielorusku

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok v stredu privítal reakciu Slovenskej technickej univerzity (STU) a Univerzity Komenského (UK) na iniciatívu pomôcť Bielorusku. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Lukašenko opäť vymenoval za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slovenská technická univerzita a Univerzita Komenského v Bratislave pozitívne zareagovali na jeho iniciatívu zameranú na pomoc mladým ľuďom v Bielorusku, ktorí sa doma v súvislosti s aktuálnym dianím v ich krajine dostali do problémov. Rektori dvoch slovenských univerzít Miroslav Fikar (STU) a Marek Števček (UK) vyjadrili podporu tomuto zámeru s ponukou spolupráce a pomoci pri jeho realizácii.

"Potvrdzujem tento podnet od obidvoch našich rektorov zo slovenských univerzít. Osobne ma veľmi teší, že zareagovali takto rýchlo na našu úvahu pomôcť Bielorusku vo forme štipendií pre študentov v Bielorusku, ktorí sa dostali vo svojej krajine v kontexte súčasných udalostí do problémov," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Obe univerzity sú pripravené pomôcť slovenskému rezortu diplomacie a rezortu školstva poskytnúť potrebné organizačné, riadiace či ubytovacie kapacity, ako aj podporu bieloruským študentom pri ich štúdiu na Slovensku.

Ženy v bielom a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

"Pracujeme na konkrétnom projekte a verím, že ho sfinalizujeme čo najskôr tak, aby sme mohli Bielorusom pomôcť, a prípadne, aby mohli či už študovať alebo doštudovať u nás. Určite budem s oboma rektormi, ale predovšetkým aj s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom v kontakte," uzavrel Korčok.

Litva uvalí sankcie na predstaviteľov Bieloruska nezávisle od EÚ

Litva má v úmysle uvaliť sankcie na vedúcich predstaviteľov susedného Bieloruska nezávisle od Európskej únie. Opatrenia sa majú vzťahovať na 32 osôb, ktorým Vilnius pripisuje zodpovednosť za sfalšovanie výsledkov bieloruských prezidentských volieb, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Sankcie sa majú týkať aj bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Osoby zo sankčného zoznamu by mali mať zakázaný vstup na územie Litvy, uviedol podľa agentúry DPA litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius. Litovské ministerstvo vnútra zatiaľ tieto informácie nepotvrdilo.

 Linas Linkevičius
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

"Ak mám byť úprimný, tieto sankcie sú vcelku symbolické, pretože najdôležitejšie budú európske sankcie. Je to však opatrenie, ktoré v tomto okamihu môžeme zaviesť," uviedol Linkevičius.

Prokuratúra začala trestne stíhať opozičnú Koordinačnú radu

Bieloruská prokuratúra vo štvrtok vyhlásila, že začala trestné stíhanie vo veci Koordinačnej rady, ktorú zriadili členovia tamojšej opozície. Tá spochybňuje výsledky augustových prezidentských volieb v krajine. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry prostredníctvom aplikácie Telegram. Opozičný výbor podľa bieloruskej prokuratúry vznikol, aby prevzal moc v krajine a podkopal bezpečnosť krajiny.

Cieľom tejto rady je podľa členov opozície vedených prezidentskou kandidátkou Sviatlanou Cichanovskou príprava pokojného prevzatia moci v krajine. Na svojom prvom zasadnutí v stredu prijala rada rezolúciu na politické zmeny v Bielorusku. Medzi ďalšími členmi rady sú aj nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Aleksijevičová či šéf ľudskoprávnej organizácie Vjasna Ales Beľacký. V prípade, že prokuratúra rozhodne v tomto prípade o vine, hrozia za takéto obvinenia v Bielorusku tresty do piatich rokov väzenia.

Macron ponúkol Bielorusku sprostredkovanie rozhovorov pod vedením EÚ

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ponúkol vo štvrtok Bielorusku sprostredkovanie rozhovorov medzi tamojšou vládou a opozíciou, a to pod vedením Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.

Lukašenko opäť vymenoval za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/John Thys, Pool Photo via AP)

"Dialóg medzi úradmi, opozíciou a občianskou spoločnosťou je nevyhnutný... Dúfame, že tento dialóg môžu nadviazať samotní Bielorusi. Ak môže byť naša sprostredkovateľská úloha užitočná a želajú si ju Bielorusi, Európska únia je pripravená ho (dialóg) sprevádzať s ostatnými inštitúciami... a aj s Ruskom," povedal Macron na schôdzke s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Viac o téme: OpozíciaBieloruskoMinskAlexandr LukašenkoRoman Golovčenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu