Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Bratislave chýbajú učitelia matematiky i prvého stupňa: Problém majú aj školy v jej okolí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay - ilustračná foto)

BRATISLAVA - Problém s nedostatkom učiteľov je najvýraznejší v Bratislave a jej okolí, skonštatoval to odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR s tým, že to vyplýva z vyjadrení mestských častí hlavného mesta a zástupcov Bratislavského samosprávneho kraja.

"Podobne sa situácia javí aj podľa portálu Edujobs, ale zároveň je potrebné povedať, že na základe ponuky voľných pracovných miest nie je možné zovšeobecňovať a robiť jednoznačné závery," uviedlo ministerstvo. Zároveň rezort školstva konštatuje, že eviduje nedostatok učiteľov niektorých predmetov, predovšetkým matematiky, anglického jazyka, chémie, fyziky či biológie.

"Ministerstvo školstva pod vedením Branislava Gröhlinga (SaS) intenzívne pracuje na riešeniach, ktorých cieľom je zlepšenie celkovej situácie a podmienok pre učiteľov," poznamenali z ministerstva. V tejto súvislosti zástupcovia rezortu začali debaty s Ministerstvom financií SR týkajúce sa platov učiteľov.

"Zvýšenie platov učiteľov bude závisieť od možností štátneho rozpočtu. V odmeňovaní učiteľov by sa v budúcnosti mala odraziť aj ich aktivita," doplnilo ministerstvo. Zároveň doplnilo, že zvyšovaniu platov učiteľov musí predchádzať široká diskusia, napríklad aj na koaličnej rade, keďže pôjde o tému, ktorá môže ovplyvniť aj ďalšie oblasti.

V Bratislave chýbajú učitelia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Takto to vidia mestské časti

V Bratislave pred začiatkom nového školského roka 2020/2021 chýbajú učitelia. Dopyt je najmä po učiteľoch prvého stupňa, nedostatok je aj matematikárov či fyzikárov. Zhodli sa na tom viaceré mestské časti Bratislavy.

Na viacerých základných školách s materskými školami v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavskej mestskej časti Nové Mesto je dlhodobo problém s nedostatkom učiteľov matematiky. Potvrdil to hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger s tým, že základné aj materské školy majú právnu subjektivitu, preto sa výberové konania uskutočňujú bez zásahu zriaďovateľa. Tettinger potvrdil, že problémom je aj to, že na chýbajúce miesta vychovávateliek sa hlásia nekvalifikovaní pracovníci bez pedagogického vzdelania. 

Nedostatok učiteľov trápi aj bratislavskú mestskú časť Petržalka, ktorá má najviac obyvateľov. V zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti je 11 základných škôl. Chýbali najmä učitelia na prvom a druhom stupni základných škôl. "Ide najmä o učiteľov matematiky a fyziky. K 10. augustu chýbali aj ôsmi vychovávatelia v školských kluboch detí a traja asistenti učiteľa," priblížila hovorkyňa mestskej časti Petržalka Mária Halašková.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dodala, že Petržalka sa snaží zabezpečiť, aby v základných ani materských školách nechýbala nevyhnutná pracovná sila. "Chceme zvýšiť záujem o nástup nových zamestnancov, napríklad poskytnutím náborového príspevku, bezplatných jazykových kurzov aj ubytovania v nájomných bytoch či stredoškolských internátoch," dodala Halašková.

"V základných školách našej mestskej časti máme najväčší problém s nedostatkom učiteľov fyziky, ale aj matematiky či informatiky. Ide o vážny problém, pretože v poslednom období sa kladie veľký dôraz na kvalitné vyučovanie týchto predmetov a to okrem iného aj preto, lebo poskytujú dôležité základy programovania, ktoré sú potrebné pre budúce profesie. Tieto predmety ale bohužiaľ nemá kto učiť," uviedol hovorca bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Matej Števove.

Ako doplnil, študentov fakulty informatiky a matematiky je málo a keď doštudujú, idú radšej pracovať do súkromných firiem. Števove dodal, že študenti z fakulty sú už počas štúdia väčšinou zazmluvnení v rôznych firmách. Ako dodal, v materských školách, ktorých zriaďovateľom je Staré Mesto, chýbajú štyria pedagogickí zamestnanci. V Ružinove chýba na základných školách približne 40 pedagogických a nepedagogických zamestnancov. "Ide najmä o špecializácie ako matematika, fyzika, chémia, informatika, ale aj špeciálni pedagógovia," povedala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia mestskej časti Ružinov.

V mestskej časti Karlova Ves chýbajú učitelia na prvom aj druhom stupni základných škôl. Podľa hovorcu Karlovej Vsi Branislava Heldesa ide o učiteľov informatiky, fyziky a fyziky v anglickom jazyku. Na portáli edujobs.sk, ktorý sa zameriava na prácu v školstve, bolo v pondelok voľných 788 miest, z toho 373 práve v Bratislavskom kraji. Chýbajú najmä učitelia prvého a druhého stupňa základných škôl či učitelia materských škôl.

Viac o téme: ŠkolyMinisterstvo školstvaUčiteliaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu