Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V nedeľu hrozí poľadovica, polícia je v strehu

BRATISLAVA - Bezpečný návrat dovolenkárov po sviatkoch môže v nedeľu skomplikovať sneženie a na juhozápade krajiny aj poľadovica. Polícia preto vyzýva vodičov, aby jazdili čo najopatrnejšie. Podľa hovorcu policajného prezídia Martina Korcha je na cestách viac policajtov ako obyčajne už od piatku, v mimoriadnom strehu podľa neho budú možno až do utorka.

V posledný deň prázdnin sa očakáva veľa áut najmä na hlavných cestných ťahoch, tradične hustá doprava býva napríklad na diaľnici z Trnavy do Bratislavy. "Niektoré cesty môžu byť namrznuté, vyzývame preto vodičov k čo najväčšej opatrnosti, a aby nepreceňovali svoje sily," povedal ČTK Korch.

V nedeľu by malo podľa meteorológov na väčšine Slovenska snežiť. "Na juhozápadnom Slovensku však očakávame, že bude pršať a preto sa cez deň bude na cestách vytvárať poľadovica," povedala ČTK pracovníčka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Poľadovica by sa mala vytvárať najmä preto, že pôda je po chladnom počasí z posledných dní premrznutá. V nižších polohách by podľa SHMÚ malo pršať aj v prvej časti budúceho týždňa, a to najmä počas nocí.

Odborníci radia pri poľadoviciach jazdiť pomaly a najmä dodržiavať čo najväčší odstup medzi autami. "Čím viacej je znížená rýchlosť, tým je menšie riziko šmyku a čím väčší je odstup od áut, tým je menšia pravdepodobnosť zrážky," povedal ČTK Vlastimil Brašnár z banskobystrickej cestnej záchrannej služby Havaria Trans.


Mrznúci dážď a mrholenie, ktoré predpovedajú meteorológovia na celom území Českej republiky, bude cez víkend komplikovať život motoristom aj chodcom. Počasie sprevádzané poľadovicou potrvá v Čechách až do pondelňajšieho poludnia. Na Morave by sa mali mrznúce prehánky vyskytovať od dnešnej polnoci. Meteorológovia odporúčajú obmedziť používanie áut a v prípade nutnosti jazdy prispôsobiť rýchlosť kvalite a charakteru komunikácie.

Snehové jazyky dnes komplikovali vodičom jazdu na Vysočine. Sú na cestách prvej triedy v okresoch Havlíčkův Brod, Pelhřimov a Třebíč. V sobotu dopoludnia cestári v Pardubickom kraji a v okreme Jindřichův Hradec zvládali snehovú kalamitu s najväčším vypätím síl. S problémami udržiavali aj cesty prvej triedy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu