Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cestujúcim, ktorých nepustili do Grécka, peniaze nevrátia: Aerolinky varujú! Formulár sa meniť nedá

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Včera sme vás informovali o nepríjemnom incidente, ktorý sa stal Slovákom na letisku vo Viedni. Personál leteckej spoločnosti ich kvôli drobným chybám vo formulári nepustil do lietadla. Na dovolenku nešli.

Včerajší ranný let z Viedne do obľúbenej dovolenkovej destinácie sa zmenil na nočnú moru. Čitateľ Peter sa podelil o svoj nepríjemný zážitok. Jeho priateľov do lietadla nepustili pracovníci leteckej spoločnosti Wizz Air, kým jeho áno. Okrem toho nepustili aj s rodinu s deťmi a ďalších Slovákov. Letecká spoločnosť teraz varuje Slovákov, aby si na formuláre dávali pozor. 


Dovolenkový horor! Slovákov nepustili do lietadla kvôli smiešnej drobnosti: Už sa mali kúpať v Grécku


Aktualizované 7. augusta 10:32 Spoločnosti Wizz Air sme zaslali doplňujúcu otázku, aby vysvetlili cestujúcim, prečo sa nedá formulár zmeniť operatívne na letisku, pokiaľ sú v ňom len malé nezhody. 

Formulár spravujú grécke úrady, letiskový personál k nemu nemá prístup. "Registračný systém pre PLF formuláre (Passenger Locator Forms) a QR kódy spravujú grécke úrady. Wizz Air je oprávnená iba kontrolovať, či sú splnené všetky požiadavky a či sú všetky údaje správne vyplnené. Spoločnosť Wizz Air nie je oprávnená meniť údaje vo formáte PLF. Okrem toho, formulár PLF musí byť vyplnený najneskôr 48 hodín pred odchodom a QR kód je následne vygenerovaný na základe informácií z formulára PLF. V prípade zadania nesprávnych údajov sú formuláre PLF neplatné. Preto, žiaľ, nie je v kompetencii spoločnosti Wizz Air upravovať neplatné formuláre PLF tak, aby vyhovovali kritériám gréckych orgánov. Upozorňujeme, že grécke orgány nepovolia vstup cestujúcim s neplatnými formulármi PLF," vysvetlila pre Topky spoločnosť. 

Slováci, pozor!

V snahe zamedziť šíreniu COVID-19 grécke orgány prísne kontrolujú či sú formuláre PLF (Passenger Locator Forms) správne a úplne vyplnené a či cestujúci dostali príslušné QR kódy, upozorňuje spoločnosť. "Cestujúcich, ktorí nemajú QR kód alebo uviedli vo formulári PLF chybné údaje, nepustia grécke úrady na svoje územie. Spoločnosť Wizz Air by preto rada svojim cestujúcim pripomenula, že formulár PLF musí byť dôsledne vyplnený správnymi údajmi pred nástupom na palubu lietadla, inak letecká spoločnosť odmietne prepravu jednotlivca a nebude mu vyplatená žiadna náhrada," uviedla pre Topky spoločnosť Wizz Air. 

Cestujúcim, ktorých nepustili do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

"Cestujúci, ktorí cestujú dotknutými letmi, sú prostredníctvom e-mailu informovaní o požiadavkách spojených s cestou. Cestujúci, ktorí si rezervovali lety prostredníctvom cestovných kancelárií (vrátane online cestovných kancelárií), by sa mali o letoch informovať u predajcu, pretože spoločnosť Wizz Air nedisponuje ich kontaktnými údajmi," dodala spoločnosť. 

Pokuta 500 eur

Rezort zahraničných vecí v tejto súvislosti upozorňuje cestujúcich, že formulár je potrebné vyplniť. "V prípade, že nebude cestujúci registrovaný v online systéme, hrozí mu pri príchode do krajiny pokuta vo výške 500 eur," uviedlo ministerstvo na oficiálnej stránke. Bližšie informácie, čo v prípade, ak nie je formulár vyplnený riadne, uvedené nie sú. 

Cestujúcim, ktorých nepustili do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: mzv)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu