Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pellegriniho HLAS si zavaril: Strana ešte ani nevznikla a už má opletačky s políciou

Strana Hlas-SD má problém v súvislosti s podpisovými hárkami Zobraziť galériu (3)
Strana Hlas-SD má problém v súvislosti s podpisovými hárkami (Zdroj: Facebook/Hlas - sociálna demokracia)

BRATISLAVA - V polovici júna predstúpil pred národ expremiér Peter Pellegrini a ohlásil vznik nového politického subjektu s názvom HLAS. Spolu s názvom, ľudí informoval aj o tom, že na vznik politickej strany budú zbierať podpisy ľudí na námestiach po celom Slovensku.

Na registráciu nového politického subjektu je podľa zákona potrebných desaťtisíc podpisov. Pellegriniho jedenástka ohlásila, že chce odovzdať trojnásobok a stranu zaregistrovať v septembri. Práve zber podpisov pre Pellegriniho HLAS postavil na nohy policajtov. Podľa informácií Topky.sk totiž rezort vnútra preveruje prípad voľne položených podpisových hárkov novovznikajúcej politickej strany s vyplnenými kolónkami v jednej z Trebišovských kaviarní.

Pellegriniho HLAS si zavaril:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Súčasťou takýchto podpisových hárkov totiž je meno a priezvisko podporovateľa, jeho celá adresa trvalého bydliska, číslo občianskeho preukazu a podpis. No a práve pre osobné údaje ľudí, ktoré len tak bez kontroly ležali pohodené niekde v kaviarni, vstúpila do prípadu polícia. „Obvodné oddelenie PZ Trebišov vec šetrí ako podozrenie z prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Vo veci sa koná, boli vypočuté aj potenciálne dotknuté osoby z podpisových hárkov. Prípad bol postúpený aj na úrad pre ochranu osobných údajov,“ dozvedeli sme sa od Petara Lazarova z komunikačného oddelenia Ministerstva vnútra.

V súvislosti s prípadom sme oslovili aj ministra vnútra Romana Mikulca. Ten vo svojej reakcii vyjadril istú mieru znepokojenia. „Som znepokojený informáciami o možnom úniku osobných údajov občanov, ktorý dali svoj hlas novovznikajúcej strane Petra Pellegriniho. Ak už len pri samotnom zbieraní údajov do podpisových hárkov príde k takémuto pochybeniu, vyvoláva to vo mne otázniky o profesionalite budúcej strany a jej predstaviteľov,“ reagoval na vzniknutú situáciu minister vnútra Roman Mikulec.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Otázky v súvislosti s pohodenými podpisovými hárkami v jednej z Trebišovských kaviarni sme zaslali aj na vedenie novovznikajúceho politického subjektu HLAS. „Ako prvé treba povedať, že vzniknutá situácia nás veľmi mrzí. Samozrejme sme radi za každú podporu a za každého občana, ktorý sa nezištne snaží získať podpisy pre novovznikajúcu stranu HLAS - sociálna demokracia. V tejto konkrétnejšie situácii išlo o individuálnu aktivitu a nie o organizovaný zber z našej strany a za nepríjemnosti sa ospravedlňujeme. Situáciu sme ihneď ako sme sa o nej dozvedeli napravili a pokiaľ nám je známe, v nasledujúcich dňoch sa už neopakovala a neopakuje. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sa podobne udalosti nestávali,“ napísala vo svojej reakcii Patricia Medveď Macíkova hovorkyňa strany HLAS, ktorej predstavitelia len pred pár hodinami zbierali podpisy pre vznik strany na najvyššom bode Slovenska na Gerlachovskom štíte.

Viac o téme: Hlasovacie lístkyPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu