Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kollár zvolá schôdzu k vetovaným zákonom zrejme na september

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár
Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vetovať niektoré zákony, schôdzu na ich opätovné prerokovanie zvolá pravdepodobne na september. Voľba nového generálneho prokurátora by tak podľa neho mohla byť aktuálna až v októbri. Kollárovo stanovisko poskytla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

"Schôdzu pravdepodobne zvolám na 1. septembra, aby sme mohli prelomiť veto pani prezidentky, prípadne zákony opraviť, a teda voľba generálneho prokurátora bude aktuálna až v októbri," uviedol Kollár s tým, že rozhodnutie prezidentky rešpektuje. Po koaličnej rade budú podľa jeho slov tlmočiť stanovisko, ako sa koalícia rozhodne. "Ale za nás môžeme už teraz povedať, že sa stotožňujeme s pani prezidentkou v námietke v oblasti prípadného možného politického odvolávania generálneho prokurátora," poznamenal.

Prezidentka v piatok oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Ak NR SR prelomí jej veto, hlava štátu sa obráti na Ústavný súd SR. Nepodpísala ani novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vetovala tiež novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

Viac o téme: ZákonSchôdzaBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu