Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Boj o slovenskú pamiatku: V pozadí Machnáča sú známe mená! Európsky skvost by mal opäť zmeniť majiteľa

Machnáč je v dezolátnom stave. Zobraziť galériu (6)
Machnáč je v dezolátnom stave. (Zdroj: Maarty)

TRENČIANSKE TEPLICE - Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach otvorili 1. júna 1932. Jeho autorom je pražský architekt Jaromír Krejcar, ktorý v ňom zhmotnil svoju predstavu humanizmu. Machnáč bol v roku 1969 zaradený do prvého súpisu pamiatok v Československu a v roku 1996 bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. Dnes sa oň vedie boj.

Keď v roku 1997 sprivatizovali liečebné kúpele Trenčianske Teplice, Machnáč bol jednou z privatizovaných nehnuteľností. O 5 rokov neskôr súkromný majiteľ ukončil prevádzku. Z Machnáča mal byť hotel s vysokým štandardom.

VIDEO Machinácie okolo národnej kultúrnej pamiatky: V jej pozadí sú Bödör a Krajmerová

To však nedovolil pamiatkový úrad. Masívne prístavby by znamenali nenávratné poškodenie originálneho diela, ktoré bolo oceňované aj v zahraničí. Pamiatkári sa s majiteľmi nedohodli a Machnáč v roku 2007 zmenil majiteľa. Cez spoločnosť Kúpele Trenčianske Teplice sa dostal k Zoroslavovi Kollárovi až v sučasnosti obvinenému nitrianskemu podnikateľovi Norbetovi Bödörovi. 

V roku 2016 prešiel Machnáč do vlastníctva spoločnosti Keorlen trade, ktorá má sídlo v Brne. V obchodnom registri sú vedení dvaja spoločníci - Milan Baláž a Mário Spišák, obaja s adresou trvalého bydliska v Trenčianskych Tepliciach. Zaujímavosťou pritom je, že Spišák dostal úver 38 350€ zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý je určený pre ľudí z nižších príjmových skupín.

Galéria: Národná kultúrna pamiatka liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach je v havarijnom stave

Machnáč v Trenčianskych Tepliciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

Záchrana pamiatky

Národnú kultúrnu pamiatku chceli zachrániť rôzni aktivisti. Zachrániť a obnoviť európsky unikát chcela aj nezisková organizácia Spoločnosť Jaromíra krejcara, ktorá nesie názov architekta liečebného domu. Tej však hádže polená pod nohy samotný majiteľ, jeden zo spoločníkov Keorlen TRADE, Mário Spišák. 

Machnáč v Trenčianskych Tepliciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

"Tak situácia sa má tak, že sme 2 mesiace komunikovali s právnymi zástupcami “majiteľa” o odkúpení budovy. Tí nesúhlasili so stretnutím za prítomnosti majiteľa, pokiaľ im nenapíšeme sumu. Nakoniec sme sa dohodli na obhliadke budovy za účelom vypracovania znaleckého posudku. 21. 7. Mário Spišák z KEORLAND TRADE, s.r.o. obhliadku potvrdil. Dohodnutá bola na dnes 11:00 (v stredu, pozn. red.). Ale včera poobede nám zrazu zavolali, že Spišák obhliadku ruší, že budovu mienia ponúknuť na odkúpenie Ministerstvu kultúry," napísala neziskovka na sociálnej sieti. 

Určite vás zaujíma ako pokračujeme v snahe o záchranu Machnáča. Tak situácia sa má tak, že sme 2 mesiace komunikovali s...

Uverejnil používateľ Spoločnosť Jaromíra Krejcara Utorok 28. júla 2020

Zároveň vyjadrila aj obavy, že v takomto prípade je podľa nich prichystaný prepis na ďalšiu schránkovú firmu. "Môžeme si tipnúť kam to bude - Belize, Cyprus, či zase Kentucky? Ešte si niekto myslí, že títo ľudia sú len obeťou pamiatkárov?" pýtajú sa aktivisti.

V prípade sme oslovili aj Ministerstvo kultúry, doteraz sa však k otázkam nevyjadrili.

Machnáč je v dezolátnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

Machnáč je v dezolátnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

Známe mená

V pozadí Machnáča sa však neobjavuje len meno obvineného nitrianskeho podnikateľa, ale aj iné, rovnako zaujímavé. V roku 2015 získala Machnáč do vlastníctva firma BianKA plus, ktorej spoločníkom je Norbert Tanoczký. Tanoczký je brat Márie Krajmerovej a tá je od roku 2015 v predstavenstve akciovej spoločnosti Kúpele Trenčianske Teplice. Krajmerová je manželka Roberta Krajmera, ktorý odstúpil zo svojej funkcie po vražde novinára Jána Kuciaka. 

Krajmer sa objavil na mieste vraždy len niekoľko hodín po tom, ako našli telá Kuciaka a Kušnírovej. Ako riaditeľ protikorupčnej jednotky tam v tom čase nemal čo hľadať. 

Viac o téme: MachnáčMinisterstvo kultúryTrenčianske Teplice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu