Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Rezort zahraničných vecí vytvoril cestovné odporúčanie pre všetky krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v nadväznosti na zmenu opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR pre občanov vytvorilo cestovné odporúčanie pre všetky krajiny. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Od pondelka (20. 7.) od 7.00 h podľa tlačového odboru MZVaEZ SR platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Belgicka, Cypru, Česka, Číny (tiež osobitné administratívne oblasti Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska, Chorvátska, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórei, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Španielska, Švajčiarska a Talianska.

Pri návrate z vyššie uvedených štátov občania nemusia ísť ani do domácej izolácie a ani nemusia predložiť negatívny RT-PCR test na ochorenie COVID-19. Tlačový odbor MZVaEZ SR však odporúča občanom, ktorí sa nachádzajú na území týchto krajín, dbať na zvýšenú opatrnosť (prvý stupeň - výstraha) a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v oblasti epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Vo vzťahu k územiu Sliezskeho veľkovojvodstva v Poľsku, Sliezska a hlavného mesta Prahy v Českej republike a do oblastí Záhrebu a Osijeku v Chorvátsku zostáva platné odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania (druhý stupeň – zvážiť nevyhnutnosť cestovania do niektorých častí krajiny)," uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie s tým, že informácie o hraničnom režime sú zverejnené a pravidelne aktualizované na webovej stránke MZVaEZ SR.

KORONAVÍRUS Rezort zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalej upozorňuje, že pri príchode osôb z iných ako uvedených destinácií sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. "Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí," spresnil tlačový odbor rezortu diplomacie.

Zároveň odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle MZVaEZ SR alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka. "Pre všetky ostatné štáty sveta naďalej platí odporúčanie necestovať," dodal tlačový odbor MZVaEZ SR.

MZ posiela občanom SMS

Ministerstvo zdravotníctva SR posiela v týchto dňoch všetkým občanom preventívnu SMS. Upozorňuje v nej na povinnosť registrovať sa prostredníctvom formulára na stránke korona.gov.sk a absolvovať vyšetrenie na COVID-19 po návrate z rizikových krajín. Vyzýva tiež k zodpovednosti. Uviedol to komunikačný odbor MZ SR.

Z rozposielaním SMS začalo ministerstvo v pondelok. "COVID-19: Ak cestujete do rizikovej krajiny, po návrate do SR ste povinný sa zaregistrovať a absolvovať vyšetrenie na COVID-19. Za nedodržanie povinnosti vám hrozí vysoká finančná sankcia," znie SMS. Pripojený je odkaz na stránku korona.gov.sk/ehranica, kde sa možno registrovať a pozrieť si zoznam bezpečných krajín. "Ďakujeme, že ste zodpovedný," uzatvára správu MZ SR.

Ministerstvo pripomína, že zoznam bezpečných a rizikových krajín na stránke korona.gov.sk monitoruje a informácie pravidelne aktualizuje. "Práve tu je umiestnený aj formulár, ktorý je ľahko a rýchlo vyplniteľný a dostupný jednoducho preklikom z SMS správy. Tak si občania môžu svoju povinnosť splniť rýchlo, bez komplikácií a vyhnúť sa tak prípadným finančným sankciám," doplnil rezort.

Viac o téme: Cestovanie SlovenskoKoronavírusMinisterstvo zahraničných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu