Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strach v Nitre: Osem nakazených v ubytovni, počet môže narásť! V pohotovosti sú aj vojaci

Objekt strážia vojaci aj polícia. Zobraziť galériu (7)
Objekt strážia vojaci aj polícia. (Zdroj: Ozbrojené sily SR)

NITRA - Ubytovňu pri Nitre strážia vojaci aj polícia. Dôvodom je, že u viacerých ubytovaných osôb sa potvrdil obávaný koronavírus. Testom sa podrobila vyše stovka ľudí, ktorá tu býva. Odborníci teda predpokladajú, že počet nových pacientov môže ešte stúpnuť. Aktuálne sa čaká na ďalšie výsledky testov.

Správu priniesol regionálny denník mynitra.sme.sk. Podľa dostupných informácií je aktuálne v ubytovni celkovo osem ľudí, u ktorých už potvrdili koronavírus. Na Slovensko pricestovali zo zahraničia.

Prišli zo Srbska

Budovu aktuálne monitoruje polícia aj vojaci. Potvrdila nám to hovorkyňa rezortu obravy Martina Kovaľ Kakaščíková.

Strach v Nitre: Osem
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ozbrojené sily SR)

"Velenie Ozbrojených síl SR prijalo 17. júla 2020 žiadosť prezídia Policajného zboru SR/ Okresného riaditeľstva PZ Nitra na vyčlenenie síl a prostriedkov k plneniu asistenčných úloh v prospech policajného zboru. Na účely stráženia ubytovacieho zariadenia v obci Nitra vyčleňujú ozbrojené sily od 18. júla 2020 osem profesionálnych vojakov denne, a to až do odvolania," spresnila.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre vo svojom stanovisku uvádza, že nakazení pacienti k nám docestovali zo Srbska.

"V 1 prípade sa jednalo o sporadický importovaný prípad, izolovaný v domácom prostredí. Ďalších 6 prípadov bolo zachytených v zariadení, ktoré je v karanténe od 17.7.2020. Celkový počet pozitívnych z tohto zariadenia v okrese Nitra je k dnešnému dňu 8," potvrdil RÚVZ.

Prečítajte si aj: WHO prichádza s dobrou správou: Očkovanie proti KORONAVÍRUSU by sa mohlo začať v roku 2021

Laboratórne vyšetrenia ešte vykonávajú u ďalších 74 ľudí. Očakáva sa teda, že počet prípadov môže narásť. "Pozitívne osoby sú okamžite izolované. Protiepidemické opatrenia pre zariadenie boli nariadené pri zistení pozitívnych prípadov okamžite dňa 17.7.2020. Osoby negatívne testované budú podliehať naďalej karanténe a opakovane budú testované po uplynutí inkubačnej doby," doplnil spomínaný úrad.

Regionálna hygienička Katarína Tináková pre topky.sk uviedla, že v Nitrianskom kraji od pondelka evidujú celkovo 11 pozitívnych prípadov.

Na pracovisko sa vrátia, keď to povolí RÚVZ

Spomínaní cudzinci pracujú pre firmu Foxconn Slovakia. Od 11. júla do 26. júla tu platí celozávodná dovolenka.

Strach v Nitre: Osem
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ozbrojené sily SR)

"Niektorí zamestnanci počas dovolenky navštívili aj krajiny, ktoré sa nenachádzajú na zozname menej rizikových krajín a v zmysle platného opatrenia ÚVZ sa takíto zamestnanci ešte pred návratom na pracovisko podrobili povinnému postupu, t.z. nahlásili sa po príchode na RÚVZ, boli v izolácii v ubytovacom zariadení a podrobili sa povinnému testovaniu," vyjadril sa pre mynitra.sme.sk Peter Krč z Foxconn Slovakia.

Ďalej dodal, že v rámci ďalších preventívnych opatrení RÚVZ k 17. júlu nariadil karanténne opatrenia pre všetky tieto osoby v spomínanej ubytovni. Po skončení celozávodnej dovolenky sa na pracovisko vrátia až po tom, ako to odsúhlasí RÚVZ.

Viac o téme: UbytovňaPrípadySlovenskoNitraKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu