Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNA SPRÁVA Nové informácie v prípade Mišenku: Na Slovensko ho nevydajú! Tu je dôvod

Viliam Mišenka Zobraziť galériu (2)
Viliam Mišenka (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BRATISLAVA - Viliama Mišenku, ktorého zadržala rakúska polícia 2. júla v Badene pri Viedni, rakúske orgány na Slovensko nevydajú. Potvrdilo sa, že má rakúske štátne občianstvo. Informovala o tom viceprezidentka Krajinského súdu vo Viedni Christina Salzborn.

Konanie v prípade odpykania si 23-ročného trestu, na ktorý bol na Slovensku právoplatne odsúdený, bude naďalej viesť Krajinský súd vo Viedni.

"Potvrdilo sa že Mišenka má v skutočnosti rakúske štátne občianstvo, preto jeho vydanie na Slovensko nie je možné. Konaním voči nemu sa bude zaoberať Krajinský súd vo Viedenskom Novom Meste a Krajinská prokuratúra vo Viedenskom Novom Meste," objasnila Salzborn.

Po rokoch na úteku chytili Mišenku! Ďalšie DETAILY zatknutia: Nekládol žiaden odpor

Mišenka bol od 4. júla vo väzbe so zámerom jeho priameho vydania slovenským úradom. Zadržali ho vo 2. júla na ulici v meste Baden na základe európskeho zatýkacieho rozkazu.

AKTUÁLNA SPRÁVA Nové informácie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Na úteku

Mišenka bol na úteku od marca 2018, keď ho Najvyšší súd SR poslal do výkonu trestu na 23 rokov za úkladnú vraždu v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľa. NS SR ho vtedy odsúdil v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont, ku ktorému došlo v lete 2009. Pri výbuchu zahynula jedna osoba a ďalšie utrpeli vážne a ľahšie zranenia.

Rozsudok si Mišenka na NS SR neprišiel vypočuť. Polícia následne oznámila, že je opätovne na úteku a pátra po ňom. Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal európsky zatýkací rozkaz 27. apríla 2018.

Polícia po Mišenkovi pátrala už po druhý raz. Na úteku bol aj v roku 2013, vypátrali ho vo Venezuele a eskortovali na Slovensko, kde strávil takmer dva roky vo väzbe.

Viac o téme: ObčianstvoVydaniePolícia RakúskoViliam Mišenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu