Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VRAŽDA KUCIAKA Andruskó ukázal tvár! Zsuzsovej nadávky, prestrelka s Kočnerom: Vytiahol aj Bödöra!

Zoltán Andruskó prišiel na pojednávanie prvýkrát bez kukly. Zobraziť galériu (14)
Zoltán Andruskó prišiel na pojednávanie prvýkrát bez kukly. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - V kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa dnes pred senát Špecializovaného trestného súdu opätovne postaví už odsúdený Zoltán Andruskó. Jeho svedeckú výpoveď spochybňujú Alena Zsuzsová aj Marian Kočner. Predvolaný je znova aj kriminalista z odboru informačných technológií Dušan Mikulaj.

  • V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó
  • Neprávoplatne odsúdený je už Miroslav Marček, ktorý sa priznal k vražde Kuciaka a Kušnírovej, ale aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.
  • Právoplatne odsúdený je Zoltán Andruskó, ktorý mal vraždu sprostredkovať.
  • Marian Kočner je neprávoplatne odsúdený v kauze falšovania zmeniek spolu s Pavlom Ruskom
  • Všetci traja obžalovaní sú vo väzbe. Kočner je však vo väzbe pre kauzu zmenky
  • Na predchádzajúcich pojednávaniach vypovedali aj znalci, čítala sa časť Threemy
  • Prvýkrát vypovedala aj obžalovaná Alena Zsuzsová, ktorá sa predtým niekoľkokrát dožadovala výpovede. Na začiatku vypovedať odmietla.
  • Na pojednávaní vypovedal prvýkrát Marian Kočner.
  • Opäť bude vypovedať odsúdený Zoltán Andruskó, ktorý mal vraždu sprostredkovať

______________________________________________________________________________

VRAŽDA KUCIAKA Zsuzsová sa pri výpovedi rozohnila! VIDEO Tebe neodpoviem na nič, odsekla Lipšicovi

_______________________________________________________________________________

16:22 Hlavné pojednávanie je prerušené do štvrtka. 

16:06 "Táto komunikácia, ktorú navrhol prokurátor, sa tu teraz číta len preto, aby mali médiá o čom písať a aby sa zakryla výpoveď pána Andruskóa," povedal Kočner, na čo sa Zsuzsová opäť začala nahlas smiať. 

Obhajca Para vzápätí Kočnera vyviedol z omylu, doplnenie dôkazu bolo totiž z iniciatívy súdu. "V tom prípade beriem späť a ospravedlňujem sa, určite to nie je len kvôli médiám," kajal sa Kočner. 

16:02 Na súde sa číta komunikácia z aplikácie Threema medzi obžalovaným Kočnerom a Zsuzsovou. Okrem iného rozoberali aj kompromitujúce materiály na Borisa Kollára, ktoré zháňala Zsuzsová. 

Tá tvrdí, že je to súkromná komunikácia medzi ňou a Kočnerom. "Sú to veci, ktoré sa týkajú Borisa Kollára, takže to by mal vysvetľovať on," povedala Zsuzsová. 

15:38 Súd dopĺňa do dôkazov komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou z februára 2018. Ide o dôkaz, ktorý navrhol prokurátor. 

15:29 Sudkyňa číta aj Kočnerove záznamy o väzbe. Bol disciplinárne potrestaný za to, že mal textilné rúška, ktoré nemal povolené. "Mal som textilné rúško, ktoré mi bolo potom odobraté a bol som disciplinárne potrestané. Všimol som si v médiách, že aj na iných súdoch majú obžalovaní a obvinení svoje rúška, len ja takúto možnosť nemám," povedal Kočner. 

14:48 Súd vykonáva listinný dôkaz z Tatrabanky o Kočnerových výberoch, obratoch a iných pohyboch na karte a účtoch. Ide o bankové tajomstvo, no Kočner súhlasil s tým, aby sa vykonal za prítomnosti verejnosti a médií. 

14:40 Súd do dokazovania zahrnul aj správy z Ministerstva vnútra. Ide o dokumenty k strane Cieľ, ktorú chcel zaregistrovať Marian Kočner. 

14:36 Predsedníčka senátu číta trestný rozkaz, ktorý sa týka Mariana Sehnala. Marian Sehnal bol odsúdený za nedovolené ozbrojovanie na tri roky so skúšobnou dobou a probačným dohľadom tri roky. Rovnako mu bol uložený zákaz kontaktovať sa s Tomášom Szabóm a Miroslavom Marčekom. 

Ide o muža, ktorý vyrobil tlmič na zbraň, ktorou boli zastrelení Ján Kuciaka a Martina Kušnírová. 

14:32 Sudkyňa teraz číta zo zápisnice, kde sú uložené Kočnerove autá, či zaistené zbrane. 

14:22 Marek Para pripomenul návrh obhajoby na vykonanie ďalších dôkazov. Ide o ďalšie zvukové záznamy. 

"Týmito ďalšími sa súd teraz nebude zaoberať," odpovedala predsedníčka senátu. 

14:21 Sudkyňa Ružena Sabová predvolala na výsluch Tomáša Szabóa. Ten však využil svoje právo nevypovedať. 

14:14 Telefonáty sú v maďarčine a prekladá ich tlmočníčka. V prvom sa rozprával Miroslav marček s Tomášom Szabóom. Išlo o to, že niekto sa veľa vypytoval. 

"Rozprávali sme sa o mojej priateľke a o Marčekovej bývalej priateľke. Stále sa zaujímali o to, odkiaĺ mám ja peniaze, odkiaľ má on peniaze," vysvetlil Szabó. 

13:50 Súd po prestávke pokračuje. Prehrávajú sa ďalšie telefonáty.

Obhajca Aleny Zsuzsovej o Zoltánovi Andruskóovi

Obhajca Aleny Zsuzsovej uviedol, že Andruskó je pre neho od začiatku nedôveryhodný (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prokurátor počas prerušeného pojednávania

Špeciálny prokurátor uviedol, že o žiadnej dohode s Andruskóom nevie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:42 Výsluch svedka Zoltána Andruskóa je ukončený. Zároveň je prerušené aj hlavné pojednávanie za účelom obednej prestávky do 13:30.

12:34 "Domnievam sa, že napriek tomu, že nebol vzorom slušného podnikateľa, aj tak je jeho výpoveď dôveryhodná. Myslím si, že ak by klamal, tak to klamstvo by sa následne veľmi rýchlo preukázalo," hovorí Lipšic. 

Daniel Lipšic uviedol, že nie je dôvod spochybňovať výpoveď Zoltána Andruskóa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:32 Vyjadriť sa chcel aj ďalší obžalovaný, Tomáš Szabó. "Pán Andruskó hovoril o tom, že som sa mal stretnúť s pánom Kracinom. To vôbec nie je pravda, ja som sa s ním stretol dva alebo trikrát, ale nikdy nie sám," hovorí Szabó. 

12:22 K Andruskóovi sa vyjadruje Kočner a Zsuzsová. Svorne tvrdia, že odsúdený je klamár a mal požičaných veľa peňazí od rôznych ľudí. 

11:56 Splnomocnenec Kuciakovcov Daniel Lipšic navrhol vykonať ešte jednu SMS správu z komunikcie Andruskóa a Zsuzsovej. 

11:50 "Pán svedok, pizzeria Allegra bola vo vašom vlastníctve?" pýta sa Zsuzsovej obhajkyňa. Andruskó hovorí, že bola jeho, ale písaná bola na niekoho iného. Na koho, to odmietol, pretože je to súčasťou iného konania. 

11:48 Andruskóovi ešte kladie otázky Marian Kočner. Pýta sa ho na to, aký zisk mal zo svojej podnikateľskej činnosti. "Pán Kočner, vy ste podnikateľ, viete, že zisk si vieme nastaviť taký, aký chceme," odpovedá odsúdený. 

11:42 "Ja som jasne vypovedal, to boli peniaze od Kočnera, ja neviem, čo tára pani Zsuzsová. Ja som jej nikdy nedlhoval. Žiadam, aby ste mi pozreli obraty na účtoch, ja som mal denne obrat 1000 eur, mesačne som mala 100-tisíc eur. Ja som od nej nepotreboval žiadne peniaze," hovorí Andruskó.

"Keď odo mňa zháňala úroky, tak to niečo iné znamenalo. Ja som bol aj nahnevaný, že ako si dovoluje také niečo mi písať. To je všetko len v jej hlave, to je lož, neexistuje, že by som ja jej dlhoval," dodal Andruskó. 

11:38 "Tieto smsky, ktoré boli nájdené v telefóne Zoltána Andruskóa potvrdzujú, že klamal vo všetkom, že peniaze 20-tisíc eur mal požičaných tak, ako som vypovedala ja. Že si ich koncom leta 2017 požičal na prerábku bytu a platil mi úroky za to," hovorí Zsuzsová. 

"Prečo to čítaš, keď to tak presne vieš?" skočil jej do reči Andruskó. "Debilko, nečítam, mám pred sebou SMS-ky," odsekla mu Zuszová. 

11:31 Andruskó sa pýta, či správy nie sú vytrhnuté z kontextu, sudkyňa ho upozorňuje, že bude mať možnosť vyjadriť sa k tomu. Zsuzsová sa začala nahlas smiať. 

11:29 Na pojednávaní sa číta prepis komunikácie Andruskóa a Zsuzsovej. Obhajca Zsuzsovej Štefan Neszméry číta správy v maďarčine a do slovenčiny ich prekladá tlmočníčka. Ostatní ich vidia na obrazovke v strede pojednávacej miestnosti. 

11:13 Na pojednávaní sa budú čítať správy z Threemy medzi Alenou Zsuzsovou a Zoltánom Andruskóm. Súd pojednávanie predtým prerušil, aby sa mohli nachystať technické veci. 

11:03 Zoltána Andruskóa sa pýta aj obhajkyňa Aleny Zsuzsovej. "Stravovala sa vo vašej reštaurácii aj pani Zsuzsová?" pýta sa obhajkyňa. "Áno, stravovala," odpovedá jej Andruskó s tým, že Zsuzsová si riadne platila za to, čo si objednala. 

11:00 Kočnerov obhajca Marek Para sa pýta na rozpory, ktoré vznikli pri Andruskóových odpovediach. 

10:39 Kočner nemá ďalšie otázky, na rade je obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Nezsméry. "Požičali ste si od pani Zsuzsovej peniaze?" pýta sa Neszméry. "Pán obhajca, vy vytrhávate veci z kontextu. Pani Zsuzsová mi roky dlhuje peniaze, ja jej nedlhujem, ani som jej nikdy nedlhoval," hovorí Andruskó. 

10:37 "Pán Andruskó, vedeli ste, že budete zadržaný?" pýta sa Kočner. "Nevedel som, že ma zadržia, ale bol som rád. Lebo ja som bol v nebezpečí, Zsuzsová sa mi vyhrážala aj vám som dlhoval 20-tisíc, potom to už bolo viac," hovorí Andruskó Kočnerovi. Odsúdený tvrdí, že Kočnerovi robil aj nejaké práce na zakázku a Kočner ho vyplácal. 

10:35 Súd pripustil komunikáciu medzi Zoltánom Andruskóm a Alenou Zsuzsovou. Ostatné správy sa čítať nebudú, podľa súdu nesúvisia s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

10:24 Po porade senátu hlavné pojednávanie pokračuje. "Pán obhajca, na prelomenie aplikácie Threema boli potrebné nejaké odborné znalosti a zručnosti, ako a v súčinnosti s kým ste sa k dôkazu dostali?" pýta sa sudkyňa Kočnerovho obhajcu Mareka Paru. Ten tvrdí, že je to z materiálu, ktorý im poskytol Špecializovaný trestný súd. 

10:05 Súd prerušil hlavné pojednávanie za účelom porady. 

10:02 Marian Kočner navrhuje čítať správy z aplikácie Threema, tentokrát však ide o komunikáciu Zoltána Andruskóa. Prokurátor a splnomocnenci namietajú.

09:55 Kočner sa Andruskóa pýtal aj na to, či si vyhľadával informácie o novinároch, konkrétne o Jánovi Kuciakovi, jeho šéfredaktorovi Petrovi Bárdym či Marekovi Vagovičovi. "Vy ste sledovali novinárov, nie ja," odpovedal mu Andruskó. 

09:35 Odsúdený Andruskó sedí so spútanými nohami a na sebe má nepriestreľnú vestu. Marian Kočner sa Anruskóa pýta, či sa pozná s pánom Kracenom. "Pán Kracena je veľký podvodník," hovorí Andruskó. "Smerujem k prepojeniu Michal Kracina, Dušan Kracina a Ján Kuciak," vysvetľuje Kočner. 

09:31 Andruskó hovorí o tom, že objednávatelia vraždy chceli, aby to vyzeralo tak, že za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej môže Zlatica Kušnírová. "Malo to vyzerať tak, že pani Kušnírová mala vydierať podnikateľa na východe a chcieť od neho peniaze. Ale ja som vypovedal tak, ako som vypovedal a mne môžete ďakovať za to, že sú na súde vykonávatelia a objednávatelia vraždy," hovorí Andruskó. 

Zoltán Andruskó pred súdom.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

09:27 Andruskó hovorí, že ešte pred výsluchom by chcel povedať niečo, čo doteraz ešte nepovedal, pretože sa bál. 

"Je tu ešte jedna vec. Pred našim zadržaním, doteraz som to nepovedal, pretože som sa bál, ide o niektoré osoby. Asi dva týždne pred našim zadržaním, prišiel za mnou pán Kracina, ktorý hovoril, že na pokyn pána Bödör hľadajú bieleho koňa," hovorí Andruskó, ktorý spomína aj obvineného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

09:24 Predsedníčka senátu Ružena Sabová prečítala Andruskóovi poučenie a ten zložil prísahu. Andruskó už v tomto konaní vystupuje ako svedok. 

09:22 Prítomná je aj tlmočníčka. Andruskó už sedí pred súdom, keďže ho navrhla obhajoba Zsuzsovej a Kočnera, majú právo ho prví vypočuť. Začne Marian Kočner. Odsúdený Andruskó avizoval, že ešte pred výsluchom by chcel on niečo povedať. 

09:10 Andruskó prišiel do pojednávacej miestnosti bez kukly, ktorú mal doteraz vždy na hlave. Dole si ju dával až po začiatku pojednávanie, kedy sa už nesmie fotografovať ani kamerovať.

Zoltán Andruskó pred súdom.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

09:00 Do pojednávacej miestnosti priviedli aj odsúdeného Zoltána Andruskóa. 

V pojednávacej miestnosti je
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky.sk)

V pojednávacej miestnosti je
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky.sk)

08:30 Na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka už prichádzajú obhajcovia obžalovaných, aj rodiny zavraždených.

Pokračuje 20. deň pojednávania
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pokračuje 20. deň pojednávania
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pokračuje 20. deň pojednávania
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pokračuje 20. deň pojednávania
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

08:25 Do budovy akadémie v Pezinku, v ktorej sa pojednávanie koná, už priviezli obžalovaného Mariana Kočnera. 

Pokračuje 20. deň pojednávania
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

V ostatných týždňoch začali pred senátom vypovedať obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Obaja venovali vo svojej výpovedi pozornosť aj Andruskóovi a jeho výpovedi, ktorú spochybňujú. Zsuzsová sa opakovane odvolávala na to, že jej Andruskó mal dlžiť peniaze, ktoré si neodpracoval vraždou novinára. Dokazovať to má telefonát z odpočúvaní, ktorý sa na súde prehrával.

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Obžalovaný Kočner zase upozorňoval na rozdiely vo výpovediach Miroslava Marčeka a samotného Andruskóa, ako aj na fakt, že nevedeli povedať, koľko peňazí mali za vraždu dodatočne inkasovať. Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic si myslí, že Andruskó nemal motiváciu v prípade klamať. „On nevedel, aké ďalšie dôkazy sa nájdu počas vyšetrovania, čiže by veľmi riskoval, keby označil ju ako jednu z objednávateliek, a potom by sa ukázalo, že to bolo celé naopak,“ myslí si Lipšic.

Ďalšie pojednávanie v prípade
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR)

Vo vzťahu k Andruskóovi zostáva ešte nerozhodnuté o dôkaznom návrhu obhajcu Aleny Zsuzsovej Štefana Neszméryho. Ten chce zahrnúť do dokazovania aj uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci údajnej vraždy televíznej redaktorky Leony Kočkovičovej Fučíkovej a následne aj uznesenie o zastavení trestného stíhania v tej istej veci. Andruskó pred políciou vypovedal, že koncom roka 2016 zbieral s Alenou Zsuzsovou muchotrávky, ktoré mali byť použité na otravu televíznej redaktorky.

Toto neskôr poprel znalec, ktorý vyvrátil, že by dôvodom smrti Kočkovičovej Fučíkovej bola otrava jedovatými hubami. Pred senát sa opätovne tiež postaví Mikulaj. Ten v posledných týždňoch vypovedal najmä o pohybe telefónov obžalovaných, ktorý vyskladal z dát poskytnutých mobilnými operátormi.

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac o téme: VraždaObžalovaníPojednávaniaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu