Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štart parkovacej politiky v Bratislave: Pôvodný termín považuje mesto za nereálny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Mesto Bratislava aktuálne nevie, kedy spustí celomestskú parkovaciu politiku. Plánovaný termín - začiatok roka 2021 - však už momentálne vidí nereálne. Okrem procesov verejného obstarávania termín podľa magistrátu ovplyvňujú aj následky aktuálnej koronakrízy a výpadky v rozpočte plánované na súvisiace opatrenia.

"V procesoch verejného obstarávania je plánovanie náročnejšie. Takýto typ súťaží a ich výsledky spravidla namietajú neúspešní uchádzači, čím sa môžu termíny predĺžiť o ťažko odhadnuteľnú dobu," povedala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Primátor Bratislavy Matúš Vallo koncom júna informoval, že aj keď nevedia nateraz určiť presný termín, so spustením regulácie parkovania v hlavnom meste rátajú v roku 2021.

Mesto deklaruje, že pokračuje v procese obstarávania najdôležitejšej časti parkovacieho systému - softvérového jadra. Keďže chce minimalizovať riziko dodania nekvalitnej služby či problémov pri rozbehu, rozhodlo sa hodnotiť nielen cenu ako jediné kritérium výberu úspešnej ponuky, ale aj jej kvalitu.

Ulice Kalinčiaková a Odborárov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ján Hargaš)

"Týmto spôsobom chceme minimalizovať riziko obstarania problematického alebo nekvalitného systému a naťahovania času úspešného dodania služby. Zároveň chceme ukázať, že aj vo verejnom sektore sa dá obstarávať transparentne a kvalitne," spresnila Rajčanová. Hodnotiacu komisiu otvoril magistrát aj pre zástupcov odbornej verejnosti a masmédií. Zastúpenie v komisii majú aj mestskí poslanci, ktorých bude v komisii zastupovať predseda dopravnej komisie Jozef Uhler.

"Od začiatku roka sme napriek koronakríze absolvovali predbežné trhové konzultácie s 20 spoločnosťami, ktoré sa venujú takýmto alebo podobným službám, a v druhej fáze trhových konzultácií sme dostali 10 rôznych ponúk v rámci určenia predpokladanej hodnoty zákazky. V najbližších týždňoch nás čaká ďalšia, najdôležitejšia fáza, a to samotné vyhlásenie súťaže," spresnila Rajčanová. Mesto paralelne pripravuje ďalšie súťaže na súvisiace služby, a to projekty organizácie dopravy a dopravné prieskumy pre nové parkovacie zóny, platobnú bránu, mobilnú aplikáciu či parkomaty.

Matúš Vallo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

S bratislavskými mestskými časťami pripravuje bratislavská samospráva rozbeh budovania parkovacích domov na miestach s kritickou situáciou pre obyvateľov, na vstupoch do Bratislavy zase budovanie záchytných parkovísk. S mestskými časťami tiež spoločne chystá lokality, kde by sa mali spustiť prvé zóny, a zároveň vyhodnocuje pilotnú prevádzku v územiach, kde už funguje. "Aj na základe úspešnosti a skúseností dolaďujeme nastavenie ostrej prevádzky celomestskej parkovacej politiky v roku 2021. Je pre nás dôležité, aby obyvatelia cítili, že férové parkovanie nie sú len rezidenčné karty a obmedzenia, ale aj benefity pre obyvateľov," uviedla Rajčanová.

Viac o téme: MestoSpustenieBratislavaSlovenskoParkovacia politika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu