Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekvapivý objav vo Fiľakove: Pri archeologickom výskume hradu našli ľudské pozostatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

FIĽAKOVO - Ľudské pozostatky sa podarilo nájsť archeológom na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec v rámci nedávneho archeologického výskumu, ktorý bol súčasťou prác počas aktuálnej revitalizácie hradného areálu a jeho podhradia. Informovala o tom riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová.

„Na dolnom hrade sme našli ľudské pozostatky. Otvorili sme preto jednu sondu a zistili sme, že sa tu nachádzajú kosti minimálne štyroch ľudí,“ priblížila riaditeľka s tým, že nájdené artefakty budú podliehať ďalšiemu skúmaniu. Dodala, že otvorenie turistickej sezóny na hrade sa v tomto roku posunulo z marca na začiatok júla, pričom dôvodom bola okrem koronakrízy aj realizácia rozsiahlych stavebných prác.

„V rámci cezhraničného projektu INTERREG sme v tomto roku vymenili strechu na Bebekovej bašte, počas posledných dní dostala strechu aj delová bašta a prístupovú cestu do areálu, ktorá bola doposiaľ iba vysypaná štrkom, sme vyložili čadičom,“ vymenovala Tittonová.

Mimo spomínaného veľkého projektu sa uskutočňujú podľa nej na hrade paralelne ďalšie menšie projekty. Jeden z nich je zameraný na sprístupnenie delostreleckých pozícií na strednom hrade, dotáciu naň dostalo mesto od ministerstva kultúry. „Na to nadväzuje náš vlastný múzejný projekt podporený dotáciou z kraja. Súvisí s umiestnením odvodňovacích drenáží na strednom hrade,“ uzavrela riaditeľka.

Viac o téme: Archeologický výskumSlovenskoFiľakovoĽudské pozostatky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu