Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Záchrankový tender pod drobnohľadom: Úrad pre verejné obstarávanie začal kontrolu

Na snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák Zobraziť galériu (3)
Na snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal v piatok (3. 7.) kontrolu vo veci výberového konania na prevádzkovanie ambulancií zdravotnej záchrannej služby (ZZS), známeho ako záchrankový tender. V pondelok o tom na tlačovom brífingu informoval šéf úradu Miroslav Hlivák. Zároveň avizoval, že vznikla pracovná skupina, ktorá diskutuje s Európskou komisiou (EK) o tvorbe novej legislatívy.

Hlivák poukázal na to, že v júni Súdny dvor Európskej únie vyniesol verdikt, z ktorého výsledku vyplýva, že ÚVO je autoritou, ktorá má v tejto veci právomoc vykonávať dohľad a nemal jej byť odopieraný vstup do veci zo strany kompetentných slovenských orgánov.

"V piatok 3. júla úrad vykonal úkony smerujúce k oficiálnemu začatiu konania voči kontrolovaným subjektom. Kontrola sa už začala voči kontrolovaným subjektom, a to voči Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), Všeobecnej zdravotnej poisťovni, Dôvere zdravotnej poisťovni a Union zdravotnej poisťovni," uviedol Hlivák s dôvetkom, že úrad si je vedomý, že sa pustil do najdôležitejšej kontroly vo svojej histórii.

Na snímke predseda Úradu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Zdôraznil, že ÚVO predostrel návrh legislatívneho riešenia, ktoré bude následne v rukách Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Ten nemôže byť v rozpore s legislatívou Európskej únie, ako to bolo doposiaľ. "Je potrebná legislatíva, ktorá eliminuje všetky následky plynúce zo stavu, ktorý bol v rozpore s európskym právom," doplnil Hlivák.

Prípad výberového konania na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS za 800 miliónov eur, ktoré sa v polovici júna 2019 týkalo 328 bodov, viedol k odvolaniu vtedajšieho predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška. Kauza ukázala na možné prepojenia členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu.

Na snímke predseda Úradu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Najviac bodov získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Tendrom sa zaoberala aj Európska komisia (EK). Tá sa rozhodla nezačať sankčné konanie voči Slovensku, ak MZ SR upraví podmienky verejného obstarávania na ZZS.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoÚrad pre verejné obstarávanieZáchrankový tender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu